Projekt

Zelena Baranja – Ozelenjavanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini

INTERREG_LOGO EN (002)            huhr_slogan_en               huhr_logo_EN_large (002)             Ured-za-udruge_LOGO_HR_RGB_72dpi_vertical_1191x842px

Projektni cilj je potaknuti ekološki i ekonomski održivi razvoj usklađen s očuvanjem prirode u prekograničnoj regiji hrvatske i mađarske Baranje. Kroz projekt će se razvijati ekoturistički proizvodi i programi, organizirati festivali i promovirati područje kao poželjna turistička destinacija. Uspostaviti će se 16 land art instalacija duž biciklističke rute Panonski put mira u Općini Bilje i Kopačkom ritu, izgraditi 2 kućice na drveću u Kući u prirodi Zlatna Greda, izraditi mobilne aplikacije za turiste, postaviti 7 turističkih info ploča, nabaviti električna vozila za prijevoz turista, postaviti obnovljivi izvor energije u Zlatnoj Gredi, uspostaviti otvoreni wi-fi u svim naseljima Općine Bilje i Kopačkog rita, organizirati tečaj za vodiče turističkih programa na vodi (kanu, kajak), nabaviti opremu za aktivni i ekoturizam, organizirati 4 međunarodna etno festivala te uspostaviti novi brend Baranje kao ekoturističke destinacije.

Projekt ima za cilj odgovoriti na probleme s kojima se suočava Baranja, poput nezaposlenosti, nedostatka sadržaja i programa aktivnog, kulturnog i ekoturizma, slabe vidljivosti i promocije regije, nedovoljno razvijene međusektorske, ali i prekogranične suradnje s Mađarskom.

Projekt će doprinijeti uspostavi snažnijeg turističkog identiteta, povećati atraktivnost regije, posebice u segmentu aktivnog, kulturnog i ekoturizma, pridonijeti zapošljavanju, većem broju dolazaka i noćenja turista te poboljšanju ukupne socio-ekonomske situacije u regiji.Novosti u Zelenoj Baranji:

Izrađena projektna brošura

Elektronsku verziju brošure izrađenu u sklopu projekta “Zelena Baranja” možete preuzeti na priloženom linku:  BROŠURA

 


Umjetničke instalacije u Zlatnoj Gredi!

 


Završena gradnja dvije kućice (promatračnice) na drvetu u Eko centru Zlatna Greda!

U ožujku 2019. godine u sklopu projekta Green Baranja/Baranya  završena je gradnja dvije kućice na drvetu! Posjetitelji Eko centra od sada mogu uživati u odmoru i prekrasnom pogledu na prirodu s visine.

 


Održan 4. sastanak projektnog tima u Spomen Parku Mohač

Dana 06.02.2019. godine održan je još jedan sastanak projetnog tima! Projetni partneri Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalni park Dunav-Drava i Općina Bilje raspravljali o tekućim i nadolazećim aktivnostima u prostoru Spomen Parka Mohač.

Više fotografija dostupno na: Green Baranja Instagram

 


Predstavljanje projekta Zelena Baranja na Konferenciji najbolje prakse u Zalakarosu!

U srijedu, 14.11.2018. u mađarskom Zalakarosu održana je Konferencija najbolje prakse za projekte u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska- Hrvatska 2014-2020.

Na konferenciji su prestavljeni projekti iz Prvog poziva među kojima je i projekt Zelena Baranja (Green Baranja/Baranya). Projekt je ispred Zelenog Osijeka predstavila Martina Matijaković, a na događanju su bili prisutni i predstavnici projektnih partnera  Nacionalnog parka Dunav Drava i Općine Bilje.


 

Sastanak projektnog tima u Zlatnoj Gredi!

Dana 09.11.2018. održan je treći sastanak projektnog tima u Zlatnoj Gredi!

 


Održani 20. Ribarski dani!

Ovogodišnji, dvadeseti po redu, festival „Ribarski dani u Kopačevu“ održan je u subotu i nedjelju, 15. i 16. rujna 2018. godine uz pregršt događanja za posjetitelje svih generacija, a kao treća od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini“.

Fotografije s događanja potražite putem Instagram galerije klikom na link: https://www.instagram.com/green_baranya/

Više o ovogodišnjem festivalu možete pronaći na linku: https://pps.bilje.hr/2018/09/22/ribarski-dani-u-kopacevu/#more-521

 

 

Ribarski dani u Kopačevu

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas u Kopačevo u Općini Bilje gdje će se 15. i 16. rujna 2018. godine održati festival „Ribarski dani u Kopačevu“. Ovogodišnji festival je čak 20. po redu, a bit će realiziran kao treća od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini“ koji se provodi u partnerstvu Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalnog parka Dunav-Drava i Općine Bilje.
Festival „Ribarski dani u Kopačevu“ tradicionalno se održava svake godine gdje lokalno stanovništvo prikazuje svoje različite gurmanske specijalitete fenomenalnih okusa, bogatu kulturnu baštinu, domaće autohtone proizvode, a u isto vrijeme njeguje odlične veze s prijateljima, sudionicima i posjetiteljima, kako iz drugih krajeva Hrvatske, tako i iz drugih država. Uz neizostavni ples i pjesmu zabava je zajamčena, a povećanje broja posjetitelja iz godine u godinu dokazuje vrijednost i atraktivnost samog festivala.
Festival se održava u Kopačevu, a ulaz je besplatan.

Program može preuzeti ovdje: Ribarski dani Kopačevo 2018.

 

 


Dan Općine Bilje – Dan povratka

U organizaciji Općine Bilje, 14. i 15. srpnja 2018. godine obilježit će se „Dan Općine Bilje – Dan povratka“. Ovogodišnja proslava  realizira se kao druga od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini“ koji se provodi u partnerstvu Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalnog parka Dunav-Drava i Općine Bilje.

Ovogodišnja proslava obilježit će se na dvije lokacije, na Trgu bana Josipa Jelačića i u parku Eugena Savojskog, Bilje, ulaz je besplatan, a očekuje vas pregršt događanja i dobre zabave.
Program dostupan na: https://pps.bilje.hr/wp-content/uploads/2018/07/Program.png

 


Održani “Međunarodni etno susreti Bilje”

Od 1. do 3. lipnja 2018. godine u Općini Bilje održani su „Međunarodni etno susreti Bilje“. Ovogodišnji festival je čak 19. po redu, realiziran je kao prva od četiri velike manifestacije u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska „Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini“ koji se provodi u partnerstvu Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalnog parka Dunav-Drava i Općine Bilje.
Festival „Međunarodni etno susreti Bilje“ tradicionalno se održava svake godine gdje lokalno stanovništvo prikazuje svoju bogatu kulturnu baštinu i njeguje odlične veze s prijateljima, sudionicima i posjetiteljima, kako iz drugih krajeva Hrvatske, tako i iz drugih država. Jedinstvena je to prilika za doživjeti čari prirode ovog predivnog područja koje se smjestilo uz Dunav i Dravu, okusiti fenomenalne gurmanske specijalitete specifične za to isto područje te se zabaviti uz ples i pjesmu. Povećanje broja posjetitelja iz godine u godinu dokazuje vrijednost i atraktivnost ovog područja, kao i festivala kojim se slavi život, zajedništvo, ali i bogatstvo u različitosti te se nastoji sačuvati, zaštiti i njegovati kulturna i prirodna baština.
Ovogodišnji festival održan je u parku Eugena Savojskog, Bilje, a ulaz je bio besplatan za sve posjetitelje.

Više o Međunarodnim etno susretima Bilje na:

https://pps.bilje.hr/2018/06/01/svecano-otvorenje-19-medunarodnih-etno-susreta-bilje/

*slike preuzete s navedene web stranice

 


Sastanak projektnog tima u Szaporca, Mađarska 29.05.2018.

Dana 29. svibnja 2018. s početkom u 10:00 sati u Centru za posjetitelje Stara Drava, Szaporca, Mađarska održan je sastanak po pitanju napretka  aktivnosti projekta “Zelena Baranja – Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini”.  Partneri projekta, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalni park Dunav-Drava i Općina Bilje razgovarali su o tekućim i nadolazećim aktivnostima.

Bila je to i odlična prilika za obilazak predivnog Centra za posjetitelje Stara Drava.

Više na:

https://www.zeleni-osijek.hr/foto-galerija/sastanak-projektnog-tima-gb/


Završena obnova pristupnog puta u Eko centru Zlatna Greda

https://www.zeleni-osijek.hr/zavrsena-obnova-pristupnog-puta-u-eko-centru-zlatna-greda-u-sklopu-projekta-green-baranjabaranya/

 

 Galerija –  Uvodna konferencija projekta Zelena Baranja

https://www.zeleni-osijek.hr/foto-galerija/uvodna-konferencija-projekta-zelena-baranja-ozelenjivanje-turisticke-ponude-kroz-inovativne-proizvode-u-prirodnoj-i-krajobraznoj-bastini/

 

 Poziv na Uvodnu konferenciju projekta Zelena Baranja:

https://www.zeleni-osijek.hr/poziv-na-uvodnu-konferenciju-projekta-zelena-baranja-ozelenjivanje-turisticke-ponude-kroz-inovativne-proizvode-u-prirodnoj-i-krajobraznoj-bastini/

 Linkovi:

Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Programme 2014-2020

http://www.huhr-cbc.com

Općina Bilje

https://pps.bilje.hr/

http://www.bilje.hr/

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

http://www.ddnp.hu/arak


Društvene mreže

https://www.instagram.com/green_baranya/Javne nabave:

 

Natječajna dokumentacija za nabavu izgradnje fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije u Eko centru Zlatna Greda

Obavijest o nabavi – PREUZMI

Poziv za nadmetanje – PREUZMI

Dokumentacija o nabavi – PREUZMI

Prilog I Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog II Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog III Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog IV Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog V Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog VI Dokumentacije o nabavi – MAPA 1/2MAPA 2

Prijedlog ugovora – PREUZMI

Odluka o odabiru – PREUZMI

 


Natječajna dokumentacija za nabavu usluga izrade i postavljanja Land art instalacija

Obavijest o nabavi – PREUZMI

Poziv za nadmetanje za privatne partnere – PREUZMI

Dokumentacija o nabavi – PREUZMI

Prilog I Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog II Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog III Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog IV Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog V Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prijedlog ugovora – PREUZMI

Odluka o odabiru – PREUZMI


Natječajna dokumentacija za nabavu električnih vozila

Obavijest o nabavi – PREUZMI

Poziv za nadmetanje za privatne partnere – PREUZMI

Dokumentacija o nabavi – PREUZMI

Prilog I Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog II Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog III Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog IV Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog V Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prijedlog ugovora – PREUZMI

Odluka o odabiru – PREUZMI


Natječajna dokumentacija za obnovu pristupne staze i izgradnju dvije promatračnice u Eko centru Zlatna Greda

Obavijest o nabavi – PREUZMI

Poziv za nadmetanje za privatne partnere – PREUZMI

Dokumentacija o nabavi – PREUZMI

Prilog I Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog II Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog III Dokumentacije o nabavi – PREUZMI

Prilog IV Dokumentacije o nabavi Grupa I – PREUZMI

Prilog IV Dokumentacije o nabavi Grupa II – PREUZMI

Prijedlog ugovora – PREUZMI

Odluka o odabiru 

Lead Beneficiary                                                                Partners

Logo Zeleni Osijek (002)                    ddnpi logo                                          Općina Bilje logo

 


Projekt sufinanciraju:

Ured za udruge original     Općina Bilje logo        obz logo    


*Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljackog tijela

05-03-2018