Novosti

Udruzi Zeleni Osijek uručena Povelja Republike Hrvatske

U utorak, 25.6.2013. u prigodi Dana državnosti RH, predsjednik Ivo Josipović je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio najveće državno priznanje –Povelju Republike Hrvatske Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek za izniman doprinos u višegodišnjem promicanju i zaštiti prirode i okoliša na prostoru Srednjeg Podunavlja.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek samostalna je, nestranačka i neprofitna udruga građana osnovana 1995. godine u Osijeku. Vizija udruge je pravedno i ekološki održivo društvo koje osigurava visoku kvalitetu življenja i suživot čovjeka i prirode.
U osamnaest godina rada Zeleni Osijek realizirao je više od četrdeset edukativnih projekata i niz volonterskih akcija u svrhu razvijanja ekološke svijesti i promicanja održivog  korištenja zaštićenih i vrijednih prirodnih područja i upravljanja njima te poticanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Nizom projekata lokalnog, nacionalnog i međunarodnog/prekograničnog karaktera Zeleni Osijek surađivao je s različitim subjektima, od srodnih udruga, lokalne samouprave, zaštićenih područja, poslovnog sektora do obrazovnih ustanova. U provedbi projekata financiranih iz EU fondova Zeleni Osijek bio je šest puta glavni nositelj te idejni začetnik projektne ideje, a sedam puta projektni partner drugim subjektima.

U najvažnije programe udruge ubrajaju se Zeleni telefon, Energetska edukacijska agencija i najpoznatiji – Eko centar Zlatna Greda. Projektom je izgrađena infrastruktura Eko centra, uspostavljeni su novi edukativni programi i radionice, te nadzor biološke raznolikosti, a istodobno se razvijala i lokalna i prekogranična ekološka turistička ponuda. Uz to, unaprijeđen je i sustav gospodarenja otpadom, razvijene biciklističke rute, a u konačnici su educirani krajnji korisnici koji su stekli nova znanja i iskustva te razvili svijest o očuvanju okoliša i prirode, demokratskim načelima sudjelovanja janosti i općenito kvalitetnijem životu zajednice.

Udruga Zeleni Osijek ove je godine potpisala ugovor za veliki projekt “Two rivers and one hill” koji se odnosi na tri zaštićena područja – Park prirode Kopački rit, Papuk i mađarski nacionalni park Dunav-Drava. Taj se projekt provodi u sklopu prekogranične hrvatsko-mađarske suradnje, a financira se iz EU IPA programa Hrvatska-Mađarska. Projekt treba biti završen do 30. studenog 2014. godine. Udruga trenutačno provodi pet europskih projekata na području Slavonije i Baranje.

Tijekom osamnaest godina aktivnog djelovanja na području zaštite prirode i okoliša Zeleni Osijek je izravno ili neizravno utjecao na mnoge pozitivne promjene poputUNESCO-va proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i pustare Zlatna Greda kulturnim dobrom RH, te promjene zakonodavnih okvira vezanih za zaštitu prirode i okoliša, podizanje svijesti stanovništva o mnogim ekološkim temama poput gospodarenja otpadom i prirodnim resursima, zdravog načina života te općenito održivog razvoja.
Danas je Zeleni Osijek jedna od najaktivnijih udruga za zaštitu prirode i okoliša u istočnoj Hrvatskoj.

Video s dodjele Povelje RH možete pogledati ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=uAmUaeW7acs

 

25-06-2013