Novosti

Čestitamo vam Dan Dunava!

Danas se u 14 podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti rijeke Dunav, obilježava Dan Dunava.

Dunav sa svojim pritokama stvara jedan od najvažnijih riječnih sustava u Europi. Dunavski sliv je kroz povijest imao jednu od ključnih uloga u političkom, socio – ekonomskom i kulturnom razvoju Srednje i Istočne Europe. Ova nainternacionalnija rijeka na svijetu, sa svojim pritokama pokriva 817.000 km2 ili približno 10% kontinentalne Europe. Od Schwarzwalda do Crnog mora, ova rijeka duga je više od 2.850 km i povezuje više od 80 milijuna ljudi iz Njemačke, Austije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Rijeke su osnova za život, hranu, vodu i rekreaciju. Dunavska močvarna područja filtriraju zagađene vode i pružaju sklonište za više od 320 vrsta ptica, kao i za mnoge vrste riba, gmazova, vodozemaca i sisavaca. Stoga je Dunav vrlo važan za opstanak divljih životinja.  Unatoč tome, Dunav i njegova područja sučena su s ozbiljnim gubicima u posljednjem stoljeću. Sačuvano je samo 20% dunavskih poplavnih područja, a samo pola od njih je u gotovo netaknutom stanju.

Kroz Hrvatsku Dunav teče od Batine do Iloka koritom dugim oko 138 km, a sa rijekom Dravom stvara svjetski poznati močvarni fenomen i drugo najveće mrijestilište riba na Dunavu, Park prirode Kopački rit.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek svake godine obilježava Dan Dunava proslavom, edukativnim i kreativnim radionicama, zanimljivim aktivnostima i proglašenjem pobjednika natječaja Postani umjetnik Dunava.

I ove godine je na natječaj stiglo mnogo zanimljivih umjetničkih djela, a pobjednike ćemo proglasiti 12. sprnja 2015. godine na proslavi Dana Dunava i rođendana Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Osijeku.

 

Očuvajmo i zaštitimo naše rijeke zajedno!

29-06-2015