Novosti

Završna press konferencija projekta “Razvoj biciklističke rute Pečuh-Osijek-Antunovac-Ivanovac”

Logo - Cross-Border Bike Project - colorful - RGBDanas, 28.10.2014. godine u prostorijama općine Antunovac održana je završna press konferencija projekta „Razvoj biciklističke rute Pečuh-Osijek-Antunovac-Ivanovac” na kojoj su projektni partneri predstavili rezultate i ostvarenja projekta.
Provedba ovog turističkog projekta koji povezuje Hrvatsku i Mađarsku počela je u ožujku 2013. godine, a osmislili ga i u partnerstvu provode Općina Antunovac, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Razvojna agencija grada Pečuha te udruga Geoscience iz Mađarske.
Projekt sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.000.357,97 eura. Područje provedbe projekta su Osječko-baranjska županija u Hrvatskoj te Baranya megye u Mađarskoj.

Cilj projekta je održivo upravljanje i zaštita okoliša u pograničnoj regiji kroz nadogradnju postojeće mreže biciklističkih ruta.

Općina Antunovac se kroz izgradnju biciklističke staze povezala s postojećim biciklističkim stazama grada Osijeka. Uz stazu su postavljene klupe i stalci za bicikle te informativne ploče. Također su na području općine Antunovac označene dvije poučne staze, jedna je posvećena promatranju stepskog sokola u svom prirodnom staništu, a druga vodi do povijesne tvrđave iz 13. stoljeća, utvrde Korođvar. U Ivanovcu, uz rutu prema utvrdi nalazi se i zanimljiva destinacija za ljubitelje konja, Ergela lipicanaca Jazbec.
Udruga Zeleni Osijek je uz biciklističku rutu na hrvatskoj strani razvila prometnu signalizaciju i znakove prema standardima Europske unije. Također je organizirala trening za vodiče biciklističkih tura, na kojem su predstavljene prirodne i kulturne znamenitosti uz rutu, praktični savjeti o vođenju biciklističke ture, osnove eko i ciklo turizma. Kroz izradu letaka, brošure i web stranice javnosti je predstavila aktivnosti i rezultate ovog prekograničnog turističkog projekta.
Mađarski partneri su izradili plan za biciklističku stazu koja bi se trebala graditi kroz grad Pečuh te voditi van grada, postavili 300 parkirnih mjesta za bicikle te ekološki označili biciklističku rutu od Pečuha do granice s Hrvatskom. Organizirali su i šestomjesečni trening za vodiče biciklističkih tura, te pripremili studije o biciklističkom i eko turizmu, koje su stručno i znanstveno podržale projekt.

Ovim projektom stvoren je novi proizvod koji će zasigurno doprinijeti razvoju sve popularnijeg turizma u Europi, ciklo i eko turizma.

 

 

Programme logo and EU logo and slogan - en manji

28-10-2014