Novosti

Veselo obilježavanje Dana planeta Zemlje

U gradu Osijeku se već devet godina obilježava najznačajniji ekološki datum – Dan planeta Zemlje. Izložbom maskota napravljenih od različitog otpadnog materijala, natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u već tradicionalnoj triciklijadi i drugim zanimljivim igrama obilježen je ovogodišnji Dan planeta Zemlje.

Obilježavanje ovog važnog međunarodnog eko datuma dio je IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija „Stvaranje društva bez otpada“ financiranog od strane EU i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt u partnerstvu provode Unikom d.d. Osijek, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje iz Hrvatske, te JKP Komunalije, Grad Sremska Mitrovica, Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i CEKOR iz Srbije.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Takozvani „nacionalni skup o okolišu“ iz 1970. doveo je pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu, no obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano tek 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine, na kojoj je velik broj predstavnika vlada usuglasio dugoročan program za promociju održivog razvoja. Danas Dan planeta Zemlje predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i organizirano se obilježava u više od 175 država.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Tradicionalno ga obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, dok se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružilo obilježavanju tog dana pozivom svim građanima Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načina ponašanja. Ministarstvo od 1999. godine i financijski podupire projekte nevladinih udruga vezane uz problematiku zaštite okoliša.

22-04-2015