Novosti

Uvodnom konferencijom predstavljen projekt Hidden Landscapes

U četvrtak, 29. travnja 2021. godine održana je uvodna konferencija kojom je predstavljen projekt prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske – „Hidden landscapes“ („Skriveni krajolici“).

Projekt se provodi u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a odobren je u prestižnoj komponenti 2.1.2. Turističke atrakcije kao jedini na području Osječko-baranjske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.699.946,78 EUR, što ga čini financijski najvećim odobrenim projektom u sklopu drugog poziva INTERREG HU-HR. Glavni nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, dok su ostali partneri Hrvatske šume, Općina BiljeNacionalni park Dunav-Drava iz Mađarske.

Cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske kroz ulaganja u nove ekoturističke programe te očuvanje i unaprjeđenje zaštićenih i vrijednih prirodnih i kulturnih resursa.

Kroz projekt će se izgraditi i opremiti “Centar za posjetitelje Drave i Dunava” – inovativni plutajući objekt smješten u Osijeku na rijeci Dravi koji će služiti kao edukacijski i posjetiteljski centar prirodnih i kulturnih vrijednosti Drave i Dunava. „Centar za posjetitelje Drave i Dunava“ bit će i polazišna točka za obilaske riječnih i močvarnih područja čamcima, kanuima, kajacima; opremljen opremom za promatranje životinja, knjižnicom te izložbom tematskih fotografija prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog područja. Također, projektom će se izvršiti krajobrazno uređenje i sanacija derutnih objekata u pustari Zlatna Greda – dodatno će se urediti lovački dom Zlatna Greda te će se uspostaviti nova Staza divljine s promatračnicama i info pločama na Sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit. Područje Biljske stepe će se opremiti poučnim pločama i posjetiteljskom infrastrukturom, dok će se na području Nacionalnog parka Dunav-Drava u Mađarskoj ulaganja odnositi na unaprjeđenje posjetiteljskog centra Tettye i Arboretuma u gradu Pečuhu.

Projektom će se organizirati zajednički, prekogranični festivali i studijski posjeti u svrhu promocije novih turističkih proizvoda i programa koji čekaju da se otkriju kroz „skrivene krajolike“.

30-04-2021