Uspješno proveden trogodišnji projekt “Dvije rijeke i jedna gora”

Jučer, 26.11.2015. godine, u Eko centru Zlatna Greda, održana je završna konferencija projekta „Dvije rijeke i jedna gora – novi eko turistički proizvodi Drave, Dunava i Papuka“ na kojoj su sudjelovali projektni partneri kao i mnogobrojni suradnici Udruge Zeleni Osijek. Projekt su od travnja 2013. godine provodili Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalni park Dunav-Drava i Javna ustanova Parka prirode Papuk.

Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a ukupna vrijednost projekta je iznosila 1.021.266, 70 EUR-a.

Uspješnom prekograničnom suradnjom partnera, obnovom i uređenjem eko turističke infrastrukture i novoosmišljenim prekograničnim eko turističkim proizvodima (2 za škole i 2 za odrasle) ispunjeni su ciljevi projekta: – povećati turističku atraktivnost prekograničnog područja, – potaknuti održivi gospodarski razvoj i upravljanje prirodnim resursima duž regije Mura-Drava-Dunav.

Udruga Zeleni Osijek je u Eko centru Zlatna Greda obnovila postojeću infrastrukturu (800 m2) u skladu sa standardima obnove zaštićenih kulturnih objekata.

Rezultati projekta:

• nove škole u prirodi, kao i edukativne i interaktivne radionice za djecu koje će se provoditi u novouređenim učionicama
  • izgrađen je zabavno edukativni
  •  adrenalinski park koji će na jedinstveni način omogućiti stjecanje novih znanja i razvoj motoričkih sposobnosti posjetitelja,  a u eko knjižnici, djeca i odrasli će imati priliku doznati nešto više o prirodi koja ih okružuje, biološkoj raznolikosti, održivom razvoju i eko turizmu.
  • okoliš Eko centra je uređen i prilagođen za eko turiste, a izgrađen je i parking za bicikle i automobile.
  • osmišljeni su i novi eko turistički sadržaji, kanuing ture na Dunavu i Dravi, Kopačkom ritu, biciklističke ture, fotosafari ture u Parku prirode Kopački rit, na Dunavu i u Regionalnom parku Mura Drava, za koje je u sklopu projekta osigurana i nova oprema
  • razrađeni su novi prekogranični eko turistički programi koji u višednevnim obilascima koriste sadržaje  projektnih partnera u Parku prirode Papuk, Nacionalnom parku Dunav Drava, Kopačkom ritu, Dunavu i Dravi.

Tijekom radova obnove Eko centra 28.5.2014. godine došlo je do požara koji je devastirao veliku upravnu zgradu, te je uništeno  cjelokupno potkrovlje, prizemlje te oprema koja se nalazila u Centru. Procijenjena šteta je veća od 500 000,00 kn. Izvođač radova je prihvatio odgovornost za nastalu štetu te sanirao opožareno i dovršio obnovu kako je i planirana projektom. Želimo zahvaliti EU komisiji, JTS-u, županiji, Općini Bilje i svima koji su nam u tom trenutku izašli u susret i pomogli u sanaciji požara i uspješnom dovršetku projekta.

Cjelokupnu obnovu Eko centra Zlatna Greda koja će sa novom infrastrukturom omogućiti kontinuirani rad na zaštiti prirode, eko turizmu i održivom razvoju omogućili su i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ured za udruge Vlade RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te Hrvatska turistička zajednica.

Nacionalni park Dunav-Drava iz Mađarske

-je iz sredstava projekta istraživačku postaju Vizvar izgradio u Eko turistički centar u kojem će posjetitelje podučavati o zaštićenim prirodnim vrijednostima. Turistička infrastruktura prijemnog centra Dravaszentes je unaprijeđena, a obnovljen je i edukacijski centar Szentborbas. Izgrađeno je prihvatilište za ozlijeđene ptice koje će posjetitelji moći promatrati i učiti o njima i o važnosti njihove zaštite. Uspostavljena je nova poučna staza na Dravaszabolcs s pripadajućom infrastrukturom, a za razvoj novih eko turističkih sadržaja kupljeni su novi bicikli, kanui te kombi i prikolica. Za edukacijske potrebe muzeja Bijele rode u Kolkedu nabavljene su klupe, stolovi i interaktivne table.

Javna ustanova Park prirode Papuk

– je postojeću poučnu stazu uz jezera na Jankovcu prilagodio osobama s posebnim potrebama. Izgrađeno je dječje igralište na Jankovcu, opremljena je knjižnica sa stručnom literaturom, a za potrebe edukacije nabavljena je oprema za laboratorij. U svrhu razvoja jahačkog turizma izgrađene su tri drvene nadstrešnice za smještaj konja sa jaslama za hranu i posudama za napajanje vodom, sjenica za odmor jahača, a označene su i tri konjičke staze.

27-11-2015