U Sloveniji održan 5. sastanak Upravnog odbora u okviru projekta Amazing Amazon of Europe

U srijedu, 7. listopada 2021. godine u Moravskim toplicama u Sloveniji održan je peti po redu sastanak Upravnog odbora (SCOM, Steering Committee meeting) u okviru projekta Amazing Amazon of Europe. Sastanku se putem Zoom platforme pridružio i Gusztáv Csomor, predstavnik Zajedničkog tajništva Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav.

Predstavnici Instituta Iskriva, nositelja projekta, iznijeli su opći pregled napretka projekta, financijskog upravljanja te provedenih i planiranih komunikacijskih aktivnosti, dok su projektni partneri imali priliku podijeliti iskustva o ostvarenoj suradnji s dionicima koju je ispred Udruge Zeleni Osijek predstavio voditelj projekata Dinko Pešić.

Rezultate provedenih istraživanja i analize Modela utjecaja na turizam (Responsible Green Destination Tourism Impact Model), kao i digitalnu inovaciju kulturne i prirodne baštine regije predstavio je Hrvoje Ratkajec iz Arctura. Tourism impact model nagrađivani je alat koji koristi stvarne podatke za stvaranje objektivne slike utjecaja turizma na određenoj mikrolokaciji pritom analizirajući različite društvene aspekte: od okoliša, gospodarstva i kulture do suradnje. U okviru projekta Amazing Amazon of Europe kroz detaljno istraživanje radi se regionalna analiza ponašanja dionika i kapaciteta za implementaciju modela na određenim mikrolokacijama u 12 uključenih regija, od čega je Udruga Zeleni Osijek provela istraživanje za Općinu Bilje, a u sljedećim mjesecima provest će i za Općinu Erdut.

Zaključno, svi sudionici imali su priliku sudjelovati na participativnoj radionici za razvoj novih vodećih turističkih proizvoda i zajedničku strategiju za razvoj destinacije Europska Amazona kroz tehnike i alate metodologije Lego Serious Play pod vodstvom Jake Omana.

11-10-2021