Novosti

Sudjelovanje u online panel diskusiji u organizaciji Britanskog veleposlanstva

Jučer, 10. prosinca 2020., sudjelovali smo u online panel diskusiji u organizaciji Britanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, inspiriranoj najnovijim dokumentarnim filmom Sir Davida Attenborougha „A Life on Our Planet“ i petom godišnjicom potpisivanja Pariškog sporazuma.


U panel diskusiji o klimatskim promjenama i gubitku biološke raznolikosti na globalnoj razini sudjelovali su britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, francuski veleposlanik Gaël Veyssière, talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco, Dunja Mazzocco Drvar iz Društva za oblikovanje održivog razvoja, Višnja Grgasović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Kordić iz inicijative Za Zlarin bez plastike, Laura Skala, studentica i aktivistica, Saša Ceci iz Instituta Ruđer Bošković i Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek koji je predstavio projekte i aktivnosti naše udruge u zaštiti okoliša i prirode te naš doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.


Pariški sporazum o klimatskim promjenama

Pariški sporazum o klimatskim promjenama prvi je opći pravno obvezujući globalni klimatski sporazum koji kao glavni cilj ima ograničiti globalno zatopljenje na način da se povišenje temperature zadrži na razini koja je znatno niža od 2°C te se ulažu napori da se to povišenje zadrži na 1,5°C kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.


Život na našem planetu – svjedočanstvo i vizija budućnosti Davida Attenborougha

Sir David Attenborough je britanski prirodoslovac, redatelj i filmski producent, poznat po svojim izvanrednim dokumentarcima o prirodi. U šest desetljeća terenskog rada obišao je naš planet deset puta, educirajući svoju publiku o prirodi i njezinom značaju. Dugi niz godina posebno je angažiran u borbi protiv klimatskih promjena, a posebno ističe globalno zatopljenje kao prvi svjetski problem čijim posljedicama sve više svjedočimo.

U svojoj najnovijoj knjizi i dokumentarnom filmu “A Life On Our Planet” Attenborough nam iznosi svoje svjedočanstvo o klimatskoj krizi i postupnom propadanju planeta, daje rješenja i viziju budućnosti uz poruku: “Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja.”

11-12-2020