Projekt

Amazing Amazon of Europe – Responsible Green Destination Amazon of Europe

UNESCO prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav povezuje 12 zaštićenih područja u 5 država, duž 3 rijeke (Mura, Drava i Dunav) u prvi svjetski pentalateralni rezervat biosfere, poznatiji kao Europska Amazona. Projekt „Amazing Amazon of Europe“ poboljšat će održivi gospodarski rast i razvoj turizma zasnovan na prepoznatljivoj prirodnoj i kulturnoj baštini kroz mogućnosti održivog razvoja za upravljanje raznolikošću i resursima s lokalne na transnacionalnu razinu, a istovremeno omogućiti jedinstvena iskustva međunarodnim posjetiteljima.

Projekt Amazing Amazon of Europe pružit će uključenim destinacijama zajedničko i integrirano rješenje za održivi turizam, uključujući:

 • Model utjecaja odgovorne zelene destinacije na turizam, kombinirajući socijalne i tehnološke inovacije,
 • Zajedničku strategiju i model upravljanja destinacijom,
 • Zajedničke vodeće turističke proizvode koji povezuju vrhunska iskustva uz rijeke: riječne staze, pješačke staze, ekoturističke programe,
 • Nova ulaganja u opremanje centara za posjetitelje,
 • Evaluacija i standardizacija modela u 2 transnacionalna pilot područja i osposobljavanje dionika za odgovorne zelene destinacije.

Institut Iskriva iz Slovenije je nositelj projekta uz sudjelovanje 13 projektnih partnera i 15 pridruženih strateških partnera. Projekt je dio transnacionalnog programa Interreg Dunav i sufinanciran je sredstvima Europske unije. Udruga Zeleni Osijek je projektni partner.

Ukupna vrijednost projekta: 2.411.290,00 EUR

Trajanje projekta: Srpanj 2020. – Prosinac 2022.

 


Društvene mreže

Facebook: https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Instagram: https://www.instagram.com/visitamazingamazonofeurope/


Javna nabava

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek objavljuje poziv na nadmetanje za izvođenje građevinsko – obrtničkih radova na plutajućem objektu – Centru za posjetitelje Drave i Dunava u sklopu projekta „Hidden Landscapes“ financiranog iz programa Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020, ugovor broj HUHR/1901/2.1.2./0061  i projekta „Amazing Amazon of Europe – Responsible Green Destination Amazon of Europe“ financiranog iz Programa Interreg Dunav, ugovor broj DTP3-362-2.2.

Natječajna dokumentacija dostupna je na sljedećem linku.

Datum objave: 29.07.2022.

Pitanja i odgovori br.1


Odluka o odabiru

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda

Datum objave: 24.08.2022.


Aktivnosti

Održan drugi krug participativnih radionica zajedničke strategije za razvoj destinacije Europska Amazona 

Tim Zelenog Osijeka dana 8. lipnja 2022. godine sudjelovao je na drugom krugu participativnih radionica zajedničke strategije za razvoj destinacije Europska Amazona u organizaciji Osječko-baranjske županije. Ciljevi održane radionice bili su:

 • obučiti lokalne pružatelje usluga o tome kako koristiti pripovijedanje kao učinkovit marketinški alat za odgovoran turizam
 • osigurati da su svi u AoE destinaciji upoznati s Europskom Amazonom te da mogu ispričati priču o tome
 • povezati priče lokalnih pružatelja usluga s pričom o Europskoj Amazoni
 • intenzivno aktivirati lokalne turističke stručnjake, profesionalce i pružatelje usluga da postanu ambasadori destinacije Europske Amazone koji razumiju njezinu priču i dobrobiti koje donosi njihovoj organizaciji i regiji.

Radionica je održana pod vodstvom facilitatora Jake Omana koji je sudionike upoznao s Flow i Hero’s Journey metodama pripovijedanja, dok se povezivanje lokalnih priča s Amazing Amazon of Europe pričom odvilo kroz tehnike i alate metodologije Lego Serious Play.

 

09-06-2022


U Mađarskoj održan 9. sastanak Upravnog odbora u okviru projekta Amazing Amazon of Europe

Dana 24. i 25. svibnja u Mohaču u Mađarskoj održan je 9. SCOM projekta Odgovorna zelena destinacija – Europska Amazona. Uz predstavnike ostalih partnerskih organizacija iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije na SCOM-u su sudjelovali članovi projektnog tima Udruge za zaštitu prirode i okoliš Zeleni Osijek, Katarina Huber i Mislav Barić.

Dvodnevni sastanak je održan u cilju prezentacije napretka i sljedećih koraka u okviru Strategije razvoja Odgovorne zelene destinacije Europske Amazone, razvoja RGD TIM modela, sljedećih koraka u okviru plana održivosti destinacije, marketinških aktivnosti te prezentacije iskustava u okviru Explorer tour-a za partnere održanog u svrhu testiranja uspostavljenih biciklističkih ruta i pratećih sadržaja za bicikliste. Ispred Zelenog Osijeka i Općine Apatin, održana je prezentacija o prednostima i nedostatcima zabilježenim na sjevernom ogranku rute od Murecka u Austriji do Letenya u Mađarskoj. Također, dogovoreni su daljnji koraci provedbe predstojećih projektnih aktivnosti.

Tijekom prvog dana SCOM-a, projektni partneri u okviru Study tour-a sudjelovali su u vožnji biciklima dijelom sjeverne AoE biciklističke rute N11 od središta Mohača do zaštićenog područja Béda-Karapancsa, gdje su imali prilike veslati u kanuima, te kasnije u obilasku naselja Villany i kušanju lokalnih proizvoda. U okviru drugog dijela Study tour-a, posjetili smo muzej Busó Court u Mohaču, koji je također jedna od atrakcija uz rutu N11.

 

26-05-2022


Održan Explorer tour za partnere projekta Amazing Amazon of Europe

Članovi projektnog tima Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek sudjelovali su u trodnevnom Explorer tour-u u okviru projekta Amazing AoE – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona ograncima AoE sjeverne biciklističke rute kroz Austriju, Sloveniju i Mađarsku, u razdoblju od 9. do 11. svibnja 2022.

Zajedno s projektnim partnerima iz Općine Apatin te Iskrive, u svrhu bilježenja prednosti i nedostataka ruta (karakteristike terena, oznake za bicikliste) te pratećih sadržaja (smještajni objekti, atrakcije za posjetitelje) testirali smo biciklističke rute:

 • od Murecka u Austriji do Murske Sobote u Sloveniji (N1)
 • od Murske Sobote do Lentija u Mađarskoj (N2)
 • od Lentija do Letenya u Mađarskoj (N3).

Ispunjeni novim iskustvom, vožnjom biciklima uz rijeku Muru te zanimljivostima uz rutu kao što su tornjevi Murturm i Vinarium, mirna jezera okružena šumom, paviljon EXPANO te predivna i netaknuta priroda, došli smo na završnu točku rute N3 u Letenye.

 

13-05-2022


 

21-12-2020