Novosti

OTVOREN NATJEČAJ | Otkrijte Dunav i postanite umjetnici Dunava 2021.!

Pozivaju se djeca u dobi od 6 do 18 godina iz svih škola, nevladinih organizacija, klubova ili udruga za djecu s područja dunavskog sliva na stvaranje svojih umjetničkih djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava 2021.!

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječaj Postani umjetnik Dunava potiče djecu na bolje upoznavanje njihovih lokalnih rijeka, izražavanje što okoliš za njih znači te stvaranje originalnih umjetničkih djela kojima će slaviti svoju regiju. Od 2004. godine ovaj je natječaj ujedinio tisuće djece dunavske regije s ciljem educiranja o intrizičnoj vrijednosti i važnosti rijeke te im svake godine daje mogućnost kreativnog izražavanja i komentiranja budućnosti njihovog okoliša.

Detalji natječaja

Sudionici moraju biti iz zemalja dunavskog sliva (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina), a podijeljeni su u dvije kategorije, ovisno o njihovoj dobi za vrijeme podnošenja prijava:

  • Juniori: od 6 do 11 godina
  • Tinejdžeri: od 12 do 18 godina

Mogu se prijaviti samostalno, kao razred ili kao grupa od maksimalno 4 osobe.

Natjecanje će se odvijati na dvije razine: nacionalnoj i međunarodnoj. Sudionici se pozivaju na provjeru roka za predaju radova sa svojim nacionalnim organizatorom. Nakon što budu izabrani na nacionalnoj, nacionalni pobjednici će se natjecati na međunarodnoj razini. 

Tri kategorije: umjetničko djelo, video, karta

Djeca bi trebala otići na obalu rijeke (idealno rijeke Dunav ili pritok Dunava) i stvoriti svoju umjetnost okoliša – umjetničko djelo, video ili kartu u kojoj istražuju obalu rijeke i stvaraju kartu različitih zanimljivih točaka. Nakon izrade, umjetnička djela i karte se trebaju fotografirati i poslati nacionalnom organizatoru. Svi uradci moraju biti fotografirani i izrađeni u boji. Nužno je da datoteke koje se šalju budu visoke rezolucije, ne budu odrezane, da su spremne za ispis te se mogu jednostavno pregledavati.

Smjernice

  • Umjetničko djelo – treba biti izrađeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke od kojih se mogu izraditi primjerice skulpture, kolaži, modni dodatci i nakit i slično. Crteži i slike neće biti prihvaćeni. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 150 DPI i 3 MB.
  • Video – ne bi trebao biti duži od 1 minute, a može biti snimljen kamerom ili mobitelom. Potpuno animirani video uradci neće biti prihvaćeni. Učenici mogu snimiti film, otpjevati pjesmu ili izvesti performans. Engleski titlovi potrebni su samo na međunarodnoj razini natjecanja.
  • Karte – trebaju biti izrađene na stranici formata A3. Učenike se potiče da oslobode svoju kreativnost i na karti označe zanimljive činjenice i mjesta (npr. dvorac), značajna mjesta koja ističu bioraznolikost, mjesta za rekreaciju (plaže, parkovi, biciklističke staze itd.), kao i mjesta kojima bi dali veću pozornost (primjerice mjesta u lošem stanju ili koja zahtijevaju čišćenje, poplavljena područja i slično). Također, karta može otkrivati neke naročite ili manje poznate činjenice o rijeci. Fotografije visoke rezolucije ili skenirane karte treba poslati nacionalnim organizatorima. Minimalna veličina datoteka je 150 DPI i 3 MB.

Sve fotografije, video i skenirani uradci trebaju biti poslani nacionalnom organizatoru na e-mail katarina@zeleni-osijek.hr.

Odabir pobjednika

Nacionalna razina

Na nacionalnoj razini, nacionalni organizatori ocjenjivat će tri umjetničke kategorije u dvije dobne kategorije:

1.) Umjetničko djelo: a) Juniori (6-11 godina); b) Tinejdžeri: (12-18 godina);

2.) Video: a) Juniori; b) Tinejdžeri

3.)  Karta: a) Juniori; b) Tinejdžeri

Nacionalne nagrade razlikuju se od zemlje do zemlje, a sudionici se za detalje mogu obratiti organizatoru svoje zemlje. 10 najboljih nacionalnih umjetničkih djela bit će objavljeno na službenoj Facebook stranici natjecanja.

Međunarodna razina

Na međunarodnoj razini, po jedan nacionalni pobjednik iz kategorija “Juniori” i “Tinejdžeri” u sve tri umjetničke kategorije ocjenjivat će međunarodni žiri koji se sastoji od nacionalnih predstavnika svih zemalja ICPDR-a. Ocjenjivanje, tekst ili druge naznake o nacionalnom podrijetlu umjetničkih djela bit će redigirani kako bi se omogućila neutralna procjena. Odluka žirija je konačna i tvorci izabranih najboljih međunarodnih umjetničkih djela bit će okrunjeni titulom “Umjetnik Dunava”.

Promotivni video inspirirat će sudionike na stvaranje njihovih umjetničkih djela. Nakon natječaja bit će organizirana izložba s fotografijama najboljih umjetničkih djela iz svake zemlje, povezana s međunarodnim događajem u organizaciji ICPDR-a.

Zaposlenici i službenici GWP CEE-a i ICPDR-a, kao i članovi njihove obitelji (definirani kao roditelji, supružnici, djeca, braća i sestre, bake i djedovi) ne mogu sudjelovati u natječaju.

Priča iza umjetničkog djela (potrebno samo na međunarodnoj razini):

Sve prijave na međunarodnoj razini moraju sadržavati pisanu priču na engleskom jeziku (izjavu umjetnika) do 250 riječi. Priča bi trebala opisati kreativni proces i što je sudionik naučio istraživanjem riječnog sliva. Nekoliko vodećih pitanja za razmišljanje: Koja je vaša poruka publici? Što je inspiriralo vaš rad? Što ste naučili dok ste stvarali svoje umjetničko djelo?

Sudjelovanje u natjecanju daje suglasnost pobjednika da se njihovo ime i fotografije mogu objaviti u publikacijama GWP CEE i ICPDR. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija/videozapisa bez izričitog pismenog odobrenja osoba uključenih u fotografije/videozapise.

Društvene mreže

Osim glavnog natječaja, najbolji radovi iz svih zemalja sudjelovat će i na internetskom natječaju. Posebne nagrade dijelit će se za foto i video objavu koja prikupi najviše lajkova na Danube Art Master Facebook stranici (Most Liked Photo i Most Liked Video). Samo se umjetnička djela koja su nacionalni organizatori službeno poslali mogu natjecati za Most liked nagradu.

ROK ZA SLANJE RADOVA: 31.10.2021.
Radovi se šalju na e-mail adresu: katarina@zeleni-osijek.hr

NACIONALNI ORGANIZATOR ZA HRVATSKU

UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA ZELENI OSIJEK

Opatijska 26f, 31 000 Osijek, Hrvatska

Tel: +385 31 565 181

Kontakt osoba: Katarina Huber

E-mail: katarina@zeleni-osijek.hr

Za više informacija o natječaju posjetite www.danubeday.org

 

20-09-2021