Novosti

Kreativna si osoba, voliš prirodu i Dunav? Prijavi se na natjecanje Postani umjetnik Dunava 2022!

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječaj Postani umjetnik Dunava potiče djecu na bolje upoznavanje njihovih lokalnih rijeka, izražavanje što okoliš za njih znači te stvaranje originalnih umjetničkih djela kojima će slaviti svoju regiju. Djeca iz svih škola, nevladinih organizacija, klubova ili udruga za djecu s područja dunavskog sliva pozivaju se na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece s područja dunavskog sliva. Natječaj ne povezuje samo djecu dunavske regije, već ih i educira o intrizičnoj vrijednosti i važnosti rijeke te im daje mogućnost komentiranja budućnosti njihovog okoliša.

Detalji natječaja

Sudionici moraju biti iz zemalja dunavskog sliva (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina).

Sudionici su za vrijeme podnošenja prijava podijeljeni, ovisno o njihovoj dobi, u dvije kategorije:

  • Juniori: od 6 do 11 godina
  • Tinejdžeri: od 12 do 18 godina

Mogu se prijaviti samostalno, kao razred ili kao grupa od maksimalno 4 osobe.

Natjecanje će se odvijati na dvije razine: nacionalnoj i međunarodnoj. Nakon što budu izabrani na nacionalnoj, nacionalni pobjednici će se natjecati na međunarodnoj razini. Sudionici se pozivaju na provjeru roka za predaju radova sa svojim nacionalnim organizatorom.

Tri kategorije: umjetničko djelo, video, karta

Djeca bi trebala otići na obalu rijeke (idealno rijeke Dunav ili pritoka Dunava) i stvoriti svoju umjetnost okoliša, odnosno umjetničko djelo, video ili kartu u kojoj istražuju obalu rijeke i stvaraju kartu različitih zanimljivih točaka. Nakon što izrade svoje umjetničko djelo, djeca ili učitelji ga trebaju fotografirati ili poslati video u boji i poslati nacionalnom organizatoru. Nužno je da datoteke koje se šalju budu visoke rezolucije, ne budu odrezane, da su spremne za ispis te se mogu jednostavno pregledavati.

Smjernice

  • Umjetničko djelo – treba biti izrađeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke. Primjerice, od prikupljenih materijala mogu se izraditi skulpture, kolaži, modni dodatci i nakit i slično. Crteži i slike neće biti prihvaćeni. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 150 DPI i 3 MB.
  • Video – ne bi trebao biti duži od 1 minute. Mogu biti snimljeni kamerom ili mobitelom. Potpuno animirani video uratci neće biti prihvaćeni. Učenici mogu snimiti film, otpjevati pjesmu ili izvesti performans. Svi videi obavezno moraju sadržavati engleske titlove!
  • Karte – trebaju biti izrađene na stranici formata A3. Učenike se potiče da oslobode svoju kreativnost i predstave zanimljive činjenice i mjesta na karti. Karta može označavati različita zanimljiva mjesta (npr. dvorac), značajna mjesta koja ističu bioraznolikost, mjesta za rekreaciju (plaže, parkovi, biciklističke staze itd.), kao i mjesta kojima bi dali veću pozornost (primjerice mjesta u lošem stanju ili koja zahtijevaju čišćenje, poplavljena područja i slično). Također, karta može otkrivati neke naročite ili manje poznate činjenice o rijeci. Fotografije visoke rezolucije ili skenirane karte treba poslati nacionalnim organizatorima. Minimalna veličina datoteka je 150 DPI i 3 MB.

Sve fotografije, video i skenirani uratci trebaju biti poslani nacionalnom organizatoru.

Odabir pobjednika 

Nacionalna razina

Na nacionalnoj razini, nacionalni organizatori ocjenjivat će prijave u sljedećim kategorijama:

  • Umjetničko djelo: a) Juniori; b) Tinejdžeri
  • Video: a) Juniori; b) Tinejdžeri
  • Karta: a) Juniori; b) Tinejdžeri

Nacionalne nagrade razlikuju se od zemlje do zemlje, a sudionici se za detalje mogu obratiti organizatoru svoje zemlje. Deset najboljih nacionalnih umjetničkih djela bit će objavljeno na službenoj Facebook stranici natjecanja.

Međunarodna razina

Na međunarodnoj razini, po jednog nacionalnog pobjednika iz kategorija “Juniori” i “Tinejdžeri” u sve tri umjetničke kategorije ocjenjivat će međunarodni žiri koji se sastoji od nacionalnih predstavnika svih zemalja ICPDR-a. Ocjenjivanje, tekst ili druge naznake o nacionalnom podrijetlu umjetničkih djela bit će redigirani kako bi se omogućila neutralna procjena. Odluka žirija je konačna i tvorci izabranih najboljih međunarodnih umjetničkih djela bit će okrunjeni titulom “Umjetnik Dunava”.

Promotivni video inspirirat će sudionike na stvaranje njihovih umjetničkih djela. Nakon natječaja bit će organizirana izložba s fotografijama najboljih umjetničkih djela iz svake zemlje, povezana s međunarodnim događajem u organizaciji ICPDR-a.

Zaposlenici i službenici GWP CEE-a i ICPDR-a, kao i članovi njihove obitelji (definirani kao roditelji, supružnici, djeca, braća i sestre, bake i djedovi) ne mogu sudjelovati u natječaju.

Priča iza umjetničkog djela (potrebno samo na međunarodnoj razini):

Sve prijave na međunarodnoj razini moraju sadržavati pisanu priču na engleskom jeziku (izjavu umjetnika) do 250 riječi. Priča bi trebala opisati:

1) kreativni proces

2) što je sudionik naučio istraživanjem riječnog sliva

Evo nekoliko vodećih pitanja za razmišljanje: Koja je vaša poruka publici? Što je inspiriralo vaš rad? Što ste naučili dok ste stvarali svoje umjetničko djelo?

Sudjelovanje u natjecanju daje suglasnost pobjednika da se njihovo ime i fotografije mogu objaviti u publikacijama GWP CEE i ICPDR. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija/videozapisa bez izričitog pismenog odobrenja osoba uključenih u fotografije/videozapise.

Društvene mreže

Osim glavnog, najbolji radovi iz svih zemalja sudjelovat će i na online natjecanju. Posebne nagrade dijelit će se za foto i video objavu koja prikupi najviše lajkova na Danube Art Master Facebook stranici (Most Liked Photo i Most Liked Video). Samo se umjetnička djela koja su nacionalni organizatori službeno poslali mogu sudjelovati u online natjecanju.

 

ROK ZA SLANJE RADOVA: 31.10.2022.

 

NACIONALNI ORGANIZATOR ZA HRVATSKU:

Udruga za zaštitu Prirode i okoliša Zeleni Osijek

Opatijska 26f, 31 000 Osijek, Hrvatska

Tel: +385 31 565 181

Kontakt osoba: Mislav Barić

E-mail: mislav@zeleni-osijek.hr

 

Za više informacija o natječaju posjetite www.danubeday.org

28-09-2022