Projekt

OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI PLANET

O PROJEKTU “OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI PLANET”:

Projekt je usmjeren na povećanje uloge OCD-a u podizanju svijesti te razvoju kompetencija učenika, nastavnika te lokalne zajednice o održivom razvoju kroz osmišljavanje i provedbu 5 programa izobrazbe s temama zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, održive potrošnju, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i održivog korištenja prirodnih resursa. Kroz partnerstvo OCD-a, obrazovnih ustanova i lokalne samouprave 180 učenika, 10 nastavnika, 4 djelatnika lokalne samouprave, 40 pripadnika lokalne zajednice bit će uključeno u izobrazbu o održivom razvoju kroz teorijske i praktične edukacije, vježbe, zadatke i natjecanja. Partnerske organizacije osnažit će svoje kompetencije te osigurati opremu za dugoročnu provedbu izobrazbe za održivi razvoj u svojim ustanovama. U Eko centru Zlatna Greda uspostavit će se novi programi izobrazbe, kroz multimediju, didaktička pomagala i nove edukativne radionice. Projektni rezultati bit će predstavljeni kroz konferenciju i festival održivog razvoja.

Nositelj projekta: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

Projektni partneri: Osnavna škola “Ivana Brlić Mažuranić”, Općina Strizivojna, Osnovna škola “Mladost”

Trajanje projekta: 20 mjeseci

AKTIVNOSTI:

Predavanje “Održiva potrošnja” u sklopu izobrazbe “Održivo gospodarenje otpadom”

Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača održala je predavanje na temu “Održiva potrošnja” u obje partnerske škole. Predavanje je održano u sklopu Aktivnosti 3 – Osmišljavanje i provedba programa izobrazbe “Održivo gospodarenje otpadom”.

Javna tribina “Održivo gospodarenje otpadom”

Općina Strizivojna je dana 15.listopada 2019. godine organizirala tribinu o odvajanju i zbrinjavanju otpada za lokalno stanovništvo s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilnog odvajanja i zbrinjavanja različitih vrsta otpada. Na tribini su prezentaciju na navedenu temu održali predstavnici nositelja projekta Zeleni Osijek, inspektor za zaštitu okoliša te predstavnik tvrtke Univerzal d.o.o. za obavljanje komunalne djelatnosti u Općini Strizivojna.

Posjeti reciklažnom dvorištu

U sklopu praktične faze izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom organizirani su posjeti reciklažnom dvorištu u Osijeku: dana 11. listopada.2019. godine za učenike razreda OŠ I.B.Mažuranić te dana 17.10.2019. godine za učenike OŠ Mladost.

OŠ I.B.Mažuranić

OŠ Mladost

Izobrazba za učenike “Održivo gospodarenje otpadom”

Dana 02. i 03. listopada 2019. godine održane su edukativne radionice za učenike u sklopu izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom u OŠ Mladost u ukupnom trajanju od 6 školskih sati. Edukativne radionice za učenike u sklopu izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom održane su i u OŠ I.B.Mažuranić iz Strizivojne, također u trajanju od 6 školskih sati dana 09. i 16. listopada 2019. godine.

OŠ I.B. Mažuranić

OŠ Mladost

Izobrazba za nastavnike “Održivo gospodarenje otpadom” u sklopu projekta “Obrazovanje za održivi planet”

Djelatnici Udruge Zeleni Osijek zajedno s partnerima OŠ I.B. Mažuranić iz Strizivojne te OŠ Mladost iz Osijeka započeli su s provedbom aktivnosti u sklopu projekta Obrazovanje za održivi planet. Riječ je o izobrazbi nastavnika na temu Održivo gospodarenje otpadom kao jednom od 4 programa izobrazbe koji se provodi u sklopu navedenog projekta. Tijekom izobrazbe stavljen je naglasak  na pravilno razvrstavanje otpada, prvenstveno plastike kao najvećeg zagađivača okoliša te zero-waste način života.

OŠ I.B. Mažuranić

OŠ Mladost

Prvi sastanak projektnog tima!

Dana 02.07.2019. održan je prvi sastanak projektnog tima u Eko centru Zlatna Greda.

PUBLIKACIJE

Projektni letak možete preuzeti na linku: PREUZMI

* Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

* Stajališta izražena na ovoj web stranici isključiva su odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

10-06-2019