Projekt

Projekt EcoWET predstavljen kao primjer dobre parkse u sklopu radionice za Građanski odgoj

Naš voditelj projekta Ivan Damjanović sudjelovao je u provedbi projekta Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“) kao voditelj 6. modula edukacija pod nazivom „Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje“. Cilj modula je polaznicima predstaviti teme održivog razvoja, zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa i prezentirati primjere dobre prakse.

Polaznici edukacije su nastavnici koji će provoditi izvannastavne aktivnosti projekta sa učenicima. Kroz primjere dobre prakse predstavio je naš projekt „EcoWET – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“ kao jedan od reprezentativnih primjera regionalne i međunarodne suradnje u zaštiti okoliša, održivom korištenju prirodnih resursa i suživota čovjeka i prirode. Sudionici su se po prvi puta upoznali sa uslugama ekosustava kao novim i drugačijim pogledom na zaštitu prirode i čovjekova suživota sa prirodom kao temeljnim ljudskim pravom. Usvojene sposobnosti o održivosti i uslugama ekosustava danas za naše bolje sutra.

Održana radionica za korisnike u sklopu projekta

EcoWET– Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“

Početkom rujna 2018. godine, točnije 03.rujna u Eko centru Zlatna Greda održana je radionica za korisnike. Vrijedni stručni tim EcoWET -a tijekom ljeta radio je na prikupljanju i obradi podataka i osmišljavanju i pripremi same radionice.

Cilj radionice je upoznati korisnike s metodologijom prikupljanja i obrade podataka (TESSA) pomoću koje se vrši procjena usluga za svako pilot područje. Isto tako, kroz demonstracijske vježbe izraditi karte usluga ekosustava.

Radionici i cjelodnevnom programu su se odazvali svi korisnici, a u odnosu na prijašnje treninge i neki novi što nas kao projektni tim čini iznimno ponosnim. Među sudionicima radionice bili su predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, županijskih upravnih odjela, lokalne samouprave, športsko – ribolovnih društava, Parka prirode Kopački rit, Odjela za biologiju u Osijeku, Javnih Ustanova za zaštitu prirode itd.

Projekt EcoWET financira Europska unija u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, a implementiraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području osječko–baranjske županije u Hrvatskoj kao i Pokret Gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije.

POZIV ZA SUDJELOVANJE NA 3. TRENINGU ECOWET PROJEKTA – Usluge ekosustava: kartiranje i procjena stanja

Poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na treći trening projekta EcoWET – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija, koji će se održati 3. rujna 2018. godine, u Eko centru Zlatna Greda (Zlatna Greda 16, Zlatna Greda).

Cilj projekta EcoWET je kroz procjenu usluga ekosustava doprinijeti zaštiti i održivom korištenju vlažnih ekosustava poplavne zone rijeke Dunava i njenih pritoka u prekograničnom području Hrvatska – Srbija.

Na prethodnim treninzima imali smo priliku upoznati se s identifikacijom ekosustava i njihovih usluga, analizom dionika i korisnika područja, procjenom trenutnog i alternativnog stanja pilot područja, indikatorima i osnovama kartiranja usluga ekosustava (ES). Na trećem treningu upoznati ćemo se s metodologijom prikupljanja i obrade podataka (TESSA) pomoću koje vršimo procjenu usluga za svako pilot područje i kroz demonstracijske vježbe izraditi karte usluga ekosustava.

Ovim putem pozivamo predstavnike javnih ustanova, razvojnih agencija, lokalnih samouprava, turističkih zajednica, privatnog sektora, nevladinih organizacija, ribolovnih i lovačkih udruga te ostalih dionika koji mogu pomoći u procjeni i vrednovanju naših prirodnih resursa. Kroz trening će nas voditi vodeći hrvatski stručnjaci u procjeni usluga ekosustava.

Molimo Vas da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do petka 31. kolovoza 2018. godine
na e-mail: ivan@zeleni-osijek.hr, ili telefonom (091/780 53 53)

U prilogu se nalazi Program treninga.

Održan drugi trening u okviru projekta EcoWET – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija

U periodu od 8. do 9. ožujka 2018. godine, u eko centru Zlatna Greda održan je drugi trening u okviru projekta EcoWET, koji financira Europska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, a implementiraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području osječko–baranjske županije u Hrvatskoj kao i Pokret gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije.

Treningu je prisustvovalo više od 50 sudionika – upravljača zaštićenih prirodnih područja, Predstavnici PP Kopački rit, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma UŠP Osijek i Vinkovci, športsko ribolovni savez osječko – baranjske županije, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima vukovarsko – srijemske županije, nevladinih organizacija, županijskih institucija, predstavnika lokalne samouprave, javnih poduzeća, fakulteta i drugih sektorskih agencija iz Hrvatske i Srbije.

Nakon prvog treninga tijekom kojeg su stečena znanja i sposobnosti neophodni za prvu fazu procjene usluga ekosustava, sudionici su se na drugom treningu upoznali s procjenom alternativnog stanja ekosustava i metodama kartiranja usluga ekosustava. Tijekom rada u grupama sudionici su imali priliku stečeno znanje primijeniti u praksi na konkretnim pilot područjima: Posebnom Ornitološkom Rezervatu Podpanj i ribnjacima Donji Miholjac, Sjevernom dijelu hrvatskog Podunavlja i Spačvanskom bazenu u Hrvatskoj kao i Specijalnom Rezervatu Prirode Zasavica, Bari Trskovači i Bosutskim šumama u Srbiji.

Trening u Zlatnoj Gredi osim regionalnog bio je i međunarodnog karaktera. Naime, treningu su kao gostujući predavači sudjelovali stručnjaci za kartiranje staništa i procjenu usluga ekosustava iz Republike Češke, RnDr. sc. David Pithart i Dr. sc. Karel Chobot. Njihova zadaća bila je sudionicima prezentirati primjere dobre prakse kartiranja staništa i procjene usluga ekosustava na raznim studijama u Europskoj Uniji. Tijekom treninga kolege iz Češke sudjelovali su i u provođenju treninga i grupnim radovima. Svojim znanjem i iskustvom uvelike su pomogli daljnjoj provedbi projektnih aktivnosti.

Ovo je ujedno bila i prilika da sudionici ojačaju stara i uspostave nova prekogranična partnerstva, ali i da razmjene iskustva i potaknu ideje neophodne za dugoročno očuvanje zajedničkih prirodnih vrijednosti prekograničnog područja koja predstavljaju jedinstveni i neprocjenjivi ekosustav plavnih ravnica rijeke Dunava i njegovih pritoka.

Program možete vidjeti na poveznici “program drugog treninga“.

Održan prvi trening u okviru EcoWet projekta – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija

U periodu od 13. do 15. veljače 2018. godine, u Sremskoj Mitrovici, Posjetiteljski centar SRP Zasavica, održan je prvi trening okviru EcoWet projekta, koji financira Europska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, a implementiraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području osječko – baranjske županije u Hrvatskoj kao i Pokret gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije.

Na treningu je sudjelovalo više od 50 sudionika – upravljača zaštićenih prirodnih područja, predstavnici PP Kopački rit, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko – Srijemske županije, Hrvatskih voda, nevladinih organizacija, predstavnika lokalne samouprave, javnih poduzeća, fakulteta i drugih sektorskih agencija iz Hrvatske i Srbije.

Sudionici su tijekom treninga stekli znanja neophodna za prvu fazu procjene usluga ekosustava, koja obuhvaća identifikaciju tipova staništa i usluga vlažnih ekosustava, kao i analizu korisnika zainteresiranih za njihovo održivo korištenje. Tijekom rada u grupama sudionici su imali priliku stečeno znanje primijeniti u praksi na konkretnim pilot područjima: Posebnom Ornitološkom Rezervatu Podpanj i ribnjacima Donji Miholjac, Sjevernom dijelu hrvatskog Podunavlja i Spačvanskom bazenu iz Hrvatske kao i Specijalnom Rezervatu Prirode Zasavica, Bari Trskovači i Bosutskim šumama iz Srbije.

Ovo je ujedno bila i prilika da sudionici ojačaju stara i uspostave nova prekogranična partnerstva, ali i da razmjene iskustva i potaknu ideje neophodne za dugoročno očuvanje zajedničkih prirodnih resursa prekogranične regije.

Program možete vidjeti na poveznici “program prvog treninga“.

Održana uvodna radionica novog prekograničnog projekta – ECOWet

U četvrtak 12. listopada 2017. godine u prostorijama Prijemnog centra Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ održana je uvodna radionica u okviru projekta “ECOWet – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“, kojeg financira Europska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Na radionici su sudjelovali projektni partneri Pokrajinski zavod za zaštitu prirorde, Javna ustanova – Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije, Udruga Zeleni Osijek i Pokret gorana Srijemske Mitrovice, te predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko – srijemske županije, kao i predstavnici brojnih nevladinih organizacija aktivnih na polju zaštite prirode u prekograničnom području. Skupu su prisustvovali i studenti i profesori Fakulteta za primijenjenu ekologiju „Futura“.

Sudionici su imali priliku upoznati se sa ciljevima i planiranim aktivnostima ECOWet projekta, značaju i vrstama usluga ekosustava kao i primjerima dobre prakse procjene vrijednosti usluga ekosustava u Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom su predstavljena i pilot područja na kojima će biti testirana metodologija za procjenu usluga ekosustava, Posebni ornitološki rezervat Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, sjeverni dio srednjeg Podunavlja i Spačvanski bazen u Hrvatskoj kao i Bara Trskovača, Bosutske šume i Specijalni rezervat prirode Zasavica u Srbiji. Radionica je bila prilika i za uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava među sudionicima iz Hrvatske i Srbije.

Poziv na uvodnu radionicu “Usluge vlažnih ekosustava: što nam sve priroda pruža!”

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na uvodnu radionicu projekta ECOWet – Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“ koja će se održati 12. listopada 2017. godine, sa početkom u 10.30 sati, u prostorijama Prijemnog centra  SRP Zasavica.

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika upravljača zaštićenih prirodnih vrijednosti, lokalne zajednice,  ustanova koje se bave zaštitom prirode i nevladinih organizacija koje djeluju u  prekograničnom području Hrvatske i Srbije, sa ciljevima i planiranim aktivnostima projekta, kao i potencijalom usluga ekosustava prekograničnog područja.

Osim toga, radionica će biti i prilika za uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava predstavnika gore navedenih sektora iz Hrvatske i Srbije.

Projekt ECOWet financira Europska unija  u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak  telefonski na +385 31 565 180 ili +385 91 782 11 39 ili putem e-pošte mihovil@zeleni-osijek.hr najkasnije do četvrtka 11. listopada 2017. godine.

Program možete vidjeti na poveznici “Poziv na uvodnu radionicu“.

Projektni letak:

Trifold_EcoWet07-ilovepdf-compressed-001

Interreg-Croatia-Serbia_RGB-07

O projektu:

Projekt ECOWet (Wetlands Ecosystem Services Assessment) nastavak je prekogranične suradnje projektnih partnera s ciljem održivog razvoja i očuvanja jedinstvenih vlažnih i riječnih ekosustava u pograničnom području Hrvatske i Srbije.

Zadatak projekta je izraditi procjenu usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatske i Srbije, uz poplavnu nizinu rijeke Dunav i njenih pritoka i to na 6 pilot područja. Pilot područja u Hrvatskoj su  Ribnjaci Donji Miholjac, sjeverni dio Srednjeg Podunavlja te Spačvanski bazen dok su Zasavica, Trskovača i Bosutske šume pilot područja u Srbiji. Na pilot područjima procjenjivat će se usluge ekosustava koje podrazumijevaju dobrobiti koje pruža priroda, a  čovjek ih koristi. Primjeri takvih usluga su: oprašivanje biljnih cvjetova od strane kukaca, opskrba pitkom vodom, zaštita od poplava, korištenje drve mase, očuvanje biološke raznolikosti, turizam i rekreacija, ublažavanje klimatskih promjena i sl.

Pri realizaciji projekta uspostaviti će se zajednički metodološki pristup za ocjenu stanja ekosustava, a dobiveni podaci o trenutnom stanju i kapacitetima usluga ekosustava omogućiti će lokalnom stanovništvu kvalitetno i održivo korištenje i zaštitu prirodnih resursa. Podatci će se koristiti i za izradu planova zaštite, očuvanja i održivog korištenja vlažnih ekosustava. Cjelokupan projekt biti će pretočen i u edukativno-dokumentarni film, koji će poslužiti za promociju ali kao i inspiracija za generiranje sličnih aktivnosti u drugim regijama.

Kao demonstracijski primjer uloge vlažnih ekosustava u procesu pročišćavanja voda planira se instalacija biljnih pročistača voda u jednom pilot području u Hrvatskoj i Srbiji. Tijekom projekta organizirat će se i radni sastanci partnera, radionice, konferencije za medije i seminari u cilju podizanja svijesti cjelokupne javnosti za temu zaštite ekosustava. Važan aspekt projekta je i komunikacija i suradnja sa lokalnim stanovništvom na pilot područjima. Također, u sklopu projekta biti će izrađeni letci, brošure i plakati  kao i web stranica kako bi se šira  javnost upoznala sa ciljevima projekta i zaštitom prirode.

Projekt ECOWet započeo je 15.06.2017. i traje do 14.6.2019. godine. Projekt se provodi na području  Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj i na području Vojvodine u Srbiji.

U projektu kao partneri sudjeluju: Pokret gorana Sremske Mitrovice, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Projekt financira Europska unija u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog i gospodarskog razvoja prekograničnog područja kao i zaštite jedinstvenih ekosustava kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Za više informacija:

Ivan Damjanović mag. biol.,  voditelj projekta EcoWET