Seminar – Sudjelovanje javnosti i transparentno upravljanje zaštićenim i Natura 2000 područjima

Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis iz Čakovca u partnerstvu s udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Pravnim fakultetom Osijek, Udrugom za zaštitu okoliša i prirode iz Karlovca (Eko Pan), te World Wide Fund for Nature Austria (WWF Austria) organiziraju seminar s ciljem okupljanja ključnih dionika za zaštitu okoliša i prirode u upravljanju zaštićenim područjima sjeverozapadne Hrvatske.

Seminar će se održati 06. veljače 2017. u konferencijskoj dvorani Hotel Park Boutique, J. Habdelića 6, 42000 Varaždin u vremenu od 10 do 14 sati.

Cilj Aarhuške konvencije, koja je na snazi od 2001. godine  je uključivanje javnosti u aktivnostima u području zaštite okoliša, pružajući pristup informacijama, sudjelovanje javnosti u odlučivanju kao i pristup pravosuđu u ovom području. Njezina je svrha pridonijeti zaštiti prava sadašnjih i budućih generacija da živimo u okruženju i okolišu koje je dovoljno za njihovo zdravlje i dobrobit te da ne narušimo ekološku stabilnost. Seminar će donijeti konkretne primjere uključivanja i sudjelovanja javnosti u upravljanju zaštićenim i NATURA 2000 područjima u Hrvatskoj.

U nastavku poziva nalazi se raspored seminara s detaljnim sadržajem i predavačima.

Stoga vas pozivamo da odvojite vrijeme i odaberete najmanje dvije ključne osobe iz vaše institucije koje će dati aktivan doprinos navedenoj temi seminara. Za sve sudionike seminara osiguran će biti ručak.

Molimo vas da do petka 03.02.2017. potvrdite točan broj osoba koje će sudjelovati ispred vaše ustanove i to e-poštom na sljedeću adresu: zeo.nobilis@ck.t-com.hr ili na broj telefona 099 863 2460.

9:30 – 10:00 Prijava sudionika
10:00-10:20 Uvod i osvrt na analizu

Analiza upravljanja zaštićenim i NATURA 2000 područjima – od trenutne prakse prema novim pristupima.

dr.sc. Dražen Šimleša, facilitator
10:20–11:30 Uključivanje lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim i NATURA 2000 područjima
  Iskustva JU Međimurska priroda u provođenju monitoringa Natura 2000 vrsta i uključivanje lokalne zajednice u njih

Prirodne vrijednosti prostora Sjeverozpadane Hrvatske i uočeni problemi sve većeg prisustva invazivnih vrsta

Primjer dobre prakse projekt “Kupa Natura- živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća”

Diskusija

Mihaela Mesarić,

Međimurska priroda-Javna ustanova za zaštitu prirode

Dora Radosavljević ,

Savez udruga “Dravska liga” iz Varaždina

Antonija Vučić,

Udruga za promicanje kulture življenja“Zvono uz Kupu-ZUK!” iz Karlovca

12:00–13:00 Stanka za ručak
13:00–14:00 Pravni alati u zaštiti okoliša i prirode
  Aktivizam i pravni alati u zaštiti prirodnih resursa

Arhuška konvencija i pravo javnosti na sudjelovanje pri postupcima zaštite okoliša i prirode

Diskusija i zaključci

Denis Francisković,

Udruga za zaštitu okoliša i prirode “Eko Pan” iz Karlovca

Goran Sabol,

Zaštitarsko-ekološka organizacija „Nobilis“ iz Čakovca

31-01-2017

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.