Projekt

COMMUN-SENSE – Otvoreno i transparentno upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima

Projekt COMMUN-SENSE provodi Zelena akcija u partnerstvu s Zelenim Osijekom, Zelenom Istrom, Art radionicom Lazareti, Pravom na grad i Multimedijalnim institutom. Projekt financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Period provedbe projekta: 10.11.2015. – 09.11.2017. godine.

Cilj projekta je ojačati organizacije civilnog društva za zagovaranje otvorenog i transparentnog upravljanja javnim i prirodnim dobrima RH, aktivnosti zagovaranja u borbi protiv korupcije u upravljanju komunalnim uslugama i prostornim resursima na području Zagrebačke, Slavonske i Jadranske regije. Cilj projekta između otalog je i povećati suradnju udruga, građana i lokalnih vlasti u otvorenim i participativnim modelima upravljanja komunalnim uslugama i prostornim resursima na projektnom području.

• U sklopu projekta Udruga Zeleni Osijek organizirala je seminar na temu „Korupcija i anti-korupcijski mehanizmi u upravljanju komunalnim poduzećima“, Osijek, 18. i 19. travnja 2016.
  • Link na tekst o seminaru: http://www.zeleni-osijek.hr/seminar-o-komunalnim-javnim-uslugama/
  • Projektni partneri su sudjelovali u studijskom posjetu metropolitanskoj regiji Barcelone s ciljem upoznavanja s primjerima progresivne prakse upravljanja javnim dobrima i stvaranju novih institucija, 20. – 23. listopada 2016.

Link na tekst o studijskom posjetu Barceloni:

U sklopu projekta objavljen je  i Priručnik s preporukama za smanjivanje korupcije u upravljanju komunalnim uslugama. Ovaj priručnik je mali doprinos u poticanju razumijevanja nekih pojavnih oblika korupcije na razini gradova i ukazivanju na njihove izvore. Na njegovom kraju nalaze se preporuke za uvođenje antikorupcijskih mehanizama, među kojima ističemo participativne modele upravljanja komunalnim poduzećima.

Preporuke za smanjivanje korupcije u upravljanju komunalnim uslugama

28-12-2016