Potpišite peticiju protiv uništenja Skadarskog jezera!

Molimo vas pomozite nam da spasimo Skadarsko jezero od devastacije, gradnjom mega turističkog resorta Porto Skadar Lake na području koje se nalazi u srcu Nacionalnog parka i koje je zaštićeno Ramsarskom konvencijom.

Peticiju protiv uništenja Skadarskog jezera možete potpisati na sljedećem linku: https://www.change.org/p/government-of-montenegro-save-skadar-lake-last-european-wilderness?recruiter=15458346&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

Skadarsko jezero, najveće močvarno na Balkanu, je zaštićeni Nacionalni park u Crnoj Gori još od 1983. i dio je svjetske liste zaštićenih močvarnih područja, te je pod Ramsarskom konvencijom od 1996., zbog ogromne vrijednosti kao vodeno stanište.
Netaknute kamenite obale jezera, ostrvca, mnoga sa manastirima na njima, močvarna područja, šume vrbe, otvorene vode i milje plutajuće vegetacije koja su dom, kako se procjenjuje za više od 281 vrsta ptica, 48 vrsta riba, 50 vrsta sisara, brojnih vodozemaca i insekata uključujući i neke od najugroženijih životinja u Europi, kao što je rijedak kudravi pelikan-rezidentna ptica. Ukratko, navedeno predstavlja prirodni raj. Sada je taj raj u velikoj opasnosti od neposredne izgradnje masivnog odmarališta.

Ipak, usprkos obvezama Crnogorske Vlade da zaštiti ovo ekološko blago, kao i svoju obvezu da ga čuvaju kao kandidata EMERALD i NATURA 2000, Ministarstvo Turizma i Održivog razvoja je dozvolilo gradnju mega turističkog resorta, Porto Skadar Lake, uništavajući ekološki karakter ovog posebnog jezera i odričući se svojih strogih propisa, kao što je zabrana gradnje na obali jezera već decenijama.

Kompleks, sa 600 luksuznih smještajnih jedinica i 30 vezišta za brodove, je sam vrh ledenog brijega. Novi prostorni plan, izrađen iza zatvorenih vrata, predlaže izgradnju još nekoliko velikih turističkih poduhvata u srcu Nacionalnog Parka, i samim tim uništavanje onog što Nacionalni Park čini posebnim, kao što je dragocjena delta rijeke Morače – značajno međunarodno stanište ptica (IBA) i još mnoštva drugih dijelova. Pojava masovnog turizma u ovoj oblasti stvoriće nesposobnost da se zaštiti životna sredina od velikog broja posjetilaca i pojave ilegalnih aktivnosti.

Već imamo jako loše primjere ovog sustava u praksi: zadnjih 15 godina, veći dio Crnogorske obale je nepovratno divljački uništen izgradnjom velikih zgrada, kuća, hotela za tržište. Građani Crne Gore su zauvjek izgubili svoju obalu, od koje nemaju nikakave ekonomske dobiti, osim nekoliko pojedinaca koji rade za minimalne plate. Ovo stanje je odraz postojanja građevinske mafije tj.male grupe tajkuna i Vlade, kako bi se napravio ogroman profit.
Ako sada nešto ne preduzmemo, jednostavno Skadarsko jezero, koje je izbjegavalo ovo ludilo do sada, može biti izgubljeno zauvijek.

Prirodni kapital je jedan od rijetkih sredstava koji su ostali u Crnoj Gori, a eko-turizam je svijetla ekonomska budućnost za lokalnu zajednicu – ali ovi megalomanski planovi bi okončali status Nacionalnog parka, pokrenuli divlju gradnju i otjerali turiste koji posjećuju regiju Skadarskog jezera u sve većem broju, koji hvale lokalnu ekonomiju, koja im nudi usluge malih, preduzetničkih poslova kao što su ture brodom, privatan smještaj, domaće vino, med itd.

Postoji ljepši put za naprijed. Zajedno, pozivamo Premijera Crne Gore Duška Markovića, da stavi hitno moratorijum za izgradnju unutar Nacionalnog parka Skadarsko jezero, kao i doživotnu zabranu projekta u Mihailovićima, na zoni gdje je planirana izgradnja kompleksa Porto Skadar Lake i da se složi sa razvojem naturalnog turizma ili opcijom 1 u prednacrtu budućeg prostornog plana za NPSJ, dozvoljavajući da turizam raste prirodno na jezeru, poštujući životnu sredinu Nacionalnog parka i postojećih strogih pravila zaštite.

29-12-2016

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.