Pobjednici natječaja „Postani umjetnik Dunava 2018!“

dday_logo            DanubeDay2018                  logo_icpdr_2016_nt_w

„Postani umjetnik Dunava!“ likovni je natječaj koji svake godine okuplja veliki broj umjetnika u dobi od 6 do 18 godina, a provodi se u svih 14 zemalja podunavske regije. Natjecatelji su imali zadatak izraditi umjetničko djelo koristeći materijale koje pronađu uz rijeku na temu „Pokreni se za zdraviji Dunav“. Inspirirani moćnim Dunavom mladi umjetnici i ove su godine oduševili svojim idejama i kreativnošću.

U nedjelju, 01. srpnja 2018. godine u Eko centru Zlatna Greda, proglašeni su pobjednički radovi i nagrađeni njihovi autori.

Prvo mjesto u kategoriji Umjetničko djelo osvojili su učenici 2. i 3. razreda PO Slatinik Drenjski OŠ Drenje iz Drenja za rad pod nazivom “Dunave, imamo problem”. Rad je nastao uz pomoć mentorice Željke Rossi. Drugo mjesto pripalo je radu “Kućica dunavskih vila” kojeg su izradili učenici 2.c razreda OŠ A.N.Gostovinski iz Koprivnice s mentoricom Gordanom Gazdić-Buhanec. Treće mjesto pripalo je radu “Patka Lora” kojeg je izradila Anđela Simenunovic iz OŠ N. Andrića Vukovar. Rad je nastao uz pomoć mentorica Marijane Krisc i Gordane Lončar Besedić.

Prvo mjesto u kategoriji Video osvojili su učenici OŠ Popovac za rad pod nazivom “Zajedno za rijeke”. Rad je nastao uz pomoć mentora Gorana Podunavca. Drugo mjesto pripalo je učenicima 2.C razreda OŠ A.N.Gostovinski iz Koprivnice pod nazivom “Aktivan Dunav – sve zemlje”, koji je nastao uz pomoć mentorice Durđice Pošte. Treće mjesto pripalo je 4.C razredu OŠ A.N.Gostovinski iz Koprivnice pod nazivom “Volimo Dunav” koji je nastao uz pomoć mentorice Senke Pintarić.

Organizator nacionalnog natječaja, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, nagradio je autore radova prigodnim nagradama.

Pobjednički rad biti će poslan na međunarodni natječaj „Postani umjetnik Dunava 2018!“ na kojem će između 14 radova biti izabran najbolji. Pobjednici će biti nagrađeni motivirajućim poklonom poput profesionalne kamere i druge nagrade vezane za vodu. Organizator međunarodnog natječaja je Global Water Partnership Srednje i Istočne europe (GWP CEE) i Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Proslava Dana Dunava bila je dio Eco festa, proslave rođendana Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, organiziranog od strane Saveza poduzetnika Mađara Hrvatske, a u sklopu projekta Baranja Greenways.

Posjetitelji su uživali u vožnji biciklima, šetali pješačkom stazom “Blago močvare”, radionici sa čojom, izviđačko kulturno-zabavnim točkama kao i u turniru u otimanju izviđačke marame te uživali u bubnjarskoj radionici i koncertu bubnjarske skupine RitmOS. Posjetitelji su mogli kušati mađarsku deliciju langošice, grah te domaće prirodne sokove.

02-07-2018