Održan prvi trening u okviru EcoWet projekta

Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija

U periodu od 13. do 15. veljače 2018. godine, u Sremskoj Mitrovici, Posjetiteljski centar SRP Zasavica, održan je prvi trening okviru EcoWet projekta, koji financira Europska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, a implementiraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području osječko – baranjske županije u Hrvatskoj kao i Pokret gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije.

Na treningu je sudjelovalo više od 50 sudionika – upravljača zaštićenih prirodnih područja, predstavnici PP Kopački rit, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko – Srijemske županije, Hrvatskih voda, nevladinih organizacija, predstavnika lokalne samouprave, javnih poduzeća, fakulteta i drugih sektorskih agencija iz Hrvatske i Srbije.

Sudionici su tijekom treninga stekli znanja neophodna za prvu fazu procjene usluga ekosustava, koja obuhvaća identifikaciju tipova staništa i usluga vlažnih ekosustava, kao i analizu korisnika zainteresiranih za njihovo održivo korištenje. Tijekom rada u grupama sudionici su imali priliku stečeno znanje primijeniti u praksi na konkretnim pilot područjima: Posebnom Ornitološkom Rezervatu Podpanj i ribnjacima Donji Miholjac, Sjevernom dijelu hrvatskog Podunavlja i Spačvanskom bazenu iz Hrvatske kao i Specijalnom Rezervatu Prirode Zasavica, Bari Trskovači i Bosutskim šumama iz Srbije.

Ovo je ujedno bila i prilika da sudionici ojačaju stara i uspostave nova prekogranična partnerstva, ali i da razmjene iskustva i potaknu ideje neophodne za dugoročno očuvanje zajedničkih prirodnih resursa prekogranične regije.

21-02-2018

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.