Održan drugi trening u okviru projekta EcoWET

Procjena usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatska – Srbija

Interreg-Croatia-Serbia_RGB-07                                                                                                             EcoWet06-1 (003) novo

U periodu od 8. do 9. ožujka 2018. godine, u Eko centru Zlatna Greda održan je drugi trening u okviru projekta EcoWET, koji financira Europska unija u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a provode ga Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Pokret gorana Sremske Mitrovice, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko–baranjske županije.

DSC_3823            DSC_3767            DSC_3802

Na treningu je sudjelovalo više od 50 sudionika – predstavnici PP Kopački rit, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma UŠP Osijek i Vinkovci, Športsko ribolovni savez Osječko – baranjske županije, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko – srijemske županije, nevladinih organizacija, županijskih institucija, predstavnika lokalne samouprave, javnih poduzeća, fakulteta i drugih sektorskih agencija iz Hrvatske i Srbije.

Nakon prvog treninga tijekom kojeg su se stekla znanja i sposobnosti neophodni za prvu fazu procjene usluga ekosustava, sudionici su se na drugom treningu upoznali s procjenom alternativnog stanja ekosustava i metodama kartiranja usluga ekosustava. Tijekom rada u grupama sudionici su imali priliku stečeno znanje primijeniti u praksi na konkretnim pilot područjima: Posebnom Ornitološkom Rezervatu Podpanj i ribnjacima Donji Miholjac, Sjevernom dijelu hrvatskog Podunavlja i Spačvanskom bazenu u Hrvatskoj kao i Specijalnom Rezervatu Prirode Zasavica, Bari Trskovači i Bosutskim šumama u Srbiji.

DSC_3990           IMG_0164            IMG_0024

Trening u Zlatnoj Gredi osim regionalnog bio je i međunarodnog karaktera. Naime, na treningu su, kao gostujući predavači, sudjelovali i stručnjaci za kartiranje staništa i procjenu usluga ekosustava iz Republike Češke, dr. sc. David Pithart i dr. sc. Karel Chobot. Njihova zadaća bila je da sudionicima prezentiraju primjere dobre prakse kartiranja staništa i procjene usluga ekosustava na području Europske Unije. Tijekom treninga kolege iz Češke sudjelovali su i u provođenju treninga i grupnim radovima. Svojim znanjem i iskustvom uveliko su pomogli daljnjoj provedbi projektnih aktivnosti.

Ovo je ujedno bila i prilika da sudionici ojačaju stara i uspostave nova prekogranična partnerstva, ali i da razmjene iskustva i potaknu ideje neophodne za dugoročno očuvanje zajedničkih prirodnih vrijednosti prekograničnog područja koja predstavljaju jedinstveni i neprocjenjivi ekosustav plavnih ravnica rijeke Dunava i njegovih pritoka.

Za više informacija vezano uz projekt EcoWET.

13-03-2018

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.