Novosti

O.Š. Drenje, Područni odjel Slatinik Drenjski, ovogodišnji je pobjednik natječaja „Postani umjetnik Dunava 2017!“

„Postani umjetnik Dunava!“ likovni je natječaj koji svake godine okuplja veliki broj umjetnika u dobi od 6 do 18 godina, a provodi se u svih 14 zemalja podunavske regije. Ovogodišnji zadatak za natjecatelje bila je izrada umjetničkog djela koristeći materijale koje pronađu uz rijeku, a tema je bila „Pokreni se za čišći Dunav“. Inspirirani moćnim Dunavom mladi umjetnici i ove su godine oduševili svojim idejama i kreativnošću.

U nedjelju, 02. srpnja 2017. godine u Eko centru Zlatna Greda, proglašeni su pobjednički radovi i nagrađeni njihovi autori.

Prvo mjesto osvojili su učenici od 1. do 4. razreda PO Slatinik Drenjski, OŠ Drenje iz Drenja za rad pod nazivom “Ekopatrola”. Rad je nastao uz pomoć mentorica Željke Rossi i Željane Petrović. Drugo mjesto pripalo je radu “Dunavska kraljica leda – Zaštitnica Dunava” kojeg su izradili učenici 1.c razreda OŠ A.N. Gostovanski iz Koprivnice s mentoricom Đurđicom Poštom. Treće mjesto zauzela je OŠ Dalj iz Dalja s radom “Plovi,brodiću…” izrađenim uz pomoć mentorice Lidije Plazibat.

Organizator nacionalnog natječaja, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, nagradio je autore 3 najbolja rada prikladnim edukativnim poklonom te zajedno s njihovim mentorima i raznim aktivnostima i događanjima u sklopu obilježavanja rođendana UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav popularno nazvanog „Europska Amazona“.

Pobjednički rad poslan je na međunarodni natječaj „Postani umjetnik Dunava 2017!“ na kojem će se između 14 radova birati najbolji. Pobjednici će biti nagrađeni motivirajućim poklonom poput profesionalne kamere i drugih vrijednih nagrada. Organizator međunarodnog natječaja je Global Water Partnership Srednje i Istočne europe (GWP CEE) i Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Proslava Dana Dunava bila je dio Eco festa, proslave 5.-tog rođendana Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, organiziranog od strane Saveza poduzetnika Mađara Hrvatske, a u sklopu projekta Baranja Greenways.

Prisutni posjetitelji sudjelovali su, osim na izložbi dječjih radova i u ostalim aktivnostima koje su se dešavale tog dana u Zlatnoj Gredi, vožnji biciklima i druženju s konjima, izviđačkoj radionici i radionici  sa čojom, imali su priliku vidjeti izradu Mongolske jurte (šator nomada), uživati u šetnji pješačkom stazom “Blago močvare” i opustiti se uz ritmove bubnjarske skupine RitmOS te kušati mađarsku deliciju langošice, grah te domaće prirodne sokove.

07-07-2017