U Sloveniji se odustaje od izgradnje 8 brana na Muri!

U  slovenskom parlamentu bit će glasovanje o prijedlogu ministra za zaštitu okoliša i prostornog uređenja Jure Lebena o ukidanju koncesija za korištenje rijeke Mure u hidroenergetske svrhe. Uvodni radovi na izgradnji prve slovenske hidroelektrane na rijeci Muri već su započeli. U slučaju da prijedlog ministra Lebena prođe glasovanje u slovenskom Parlamentu, ukinut će se uredba na koncesiju o izgradnji 8 hidroelektrana na rijeci Muri. Potporu slovenskom ministru izrazio je Miguel Cluesener-Godtom iz UNESCO-ovog programa “Čovjek i biosfera”, koji  mu je dodijelio certifikate kojima je to područje proglašeno Biosfernom zonom Mura.Foto gemaakt door sl:Uporabnik:Ziga opgeslagen op 24 juni 2005. {{PD-self}}

Udruge za zaštitu prirode i okoliša iz Hrvatske poslale su zajedničko pismo podrške ministru Lebenu, u kojem su izrazile potporu njegovom prijedlogu o ukidanju koncesijske dozvole za gradnju hidroelektrana na rijeci Muri. Njegov prijedlog uskoro će biti iznijet na glasanje u slovenskom Parlamentu. Sadržaj pisma potpore možete pročitati ovdje: Support to stop Mura dams in Slovenia.

28-02-2019