Novosti

Veslanje za Europsku Amazonu

Regata na Zelenom otoku pokraj sela Batina, u kojoj je sudjelovalo više od 35 veslača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije organizirana je s jednim ciljem – uputiti protest protiv uništavanja dviju najvećih vrijednosti Dunava na tom području – Parka prirode Kopački rit i Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

Ova dva prirodna dragulja pod ogromnim su pritiskom zbog nastojanja hrvatske Vlade da taj dio riječnog toka pretvori u kanale.

„Projekt regulacije Dunava nije sukladan nacionalnim i europskim zakonima i predstavlja uništavanje ne samo HR prirodne baštine, već i budućeg UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvane “Europske Amazone“, istaknuo je Arno Mohl, stručnjak za slatkovodni sustav iz WWF Austrija, na konferenciji za novinare održanoj uoči početka regate.

Od travnja 2010. Hrvatska Agencija za vodne putove inzistira na regulaciji 53 riječna kilometra Dunava koji predstavljaju granicu između Hrvatske i Srbije. Planira se izgradnja 75 pera i obaloutvrde, koji će uništiti prirodne riječne obale, a meandrirajuću rijeku pretvoriti u beživotan kanal.

Početkom listopada 2011. Ministarstvo okoliša RH započelo je studiju procjene utjecaja na okoliš za taj projekt. To se dogodilo tek nekoliko dana nakon što je Ministarstvo kulture predalo zahtjev UNESCO-u za prepoznavanje istog tog područja – zajedno s rijekama Dravom i Murom – kao Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

„Planovi regulacije Dunava kontradiktorni su obvezi i naporima da se zaštiti to područje, a k tome su i protiv nacionalnih i EU zakona vezanih uz okoliš“, dodaje Mohl.

Predložena regulacija rijeka ne ugrožava samo jedinstvene vrste i močvarna staništa u regiji, već je vjerojatan i negativan utjecaj na pitku vodu, šume i ekoturizam u tom području. „Nećemo prihvatiti da kvaliteta života lokalnih ljudi i naš jedinstven okoliš budu ugroženi zbog dobiti za malu skupinu profitera“, kaže Jasmin Sadiković iz Zelenog Osijeka.

Prema hrvatskim vlastima, svrha regulacije jest poboljšanje plovidbe i zaštite od poplava u tom području. Međutim, za to nije dano nikakvo opravdanje. „Na tom području nema većih naselja ili infrastrukture koji bi mogli biti ugroženi poplavama, naročito uz ogromne močvare Kopačkog rita i Gornjeg Podunavlja koje su u blizini, a služe kao prirodna zaštita od poplava. K tome, moderna i održiva plovidba Dunavom ne zahtjeva regulirano korito rijeke“, ističe Olga Jovanović iz WWF-a Hrvatska.

Sudionici regate, među kojima je bila i dobitnica svjetske medalje u veslanju, Mirna Rajle Brođanac, poručili su da “najljepši dio Dunava mora ostati očuvan za buduće generacije“. Obraćaju se Europskoj komisiji s molbom da odmah djeluju kako bi pomogli zaustaviti taj plan te tako izbjeći uništavanje hrvatskog i europskog prirodnog blaga. Dok organizatori regate, Udruga  Zeleni Osijek, WWF i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, zahtijevaju od Vlade RH da odmah zaustave planove regulacija hrvatskih rijeka.

16-06-2011

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.