Hrvatski   |   English

Programi

Eko centar Zlatna Greda

Eko centar Zlatna Greda nastao je 2003. kao projekt Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Cilj projekta bio je kroz edukaciju javnosti i razvoj eko turizma očuvati prirodne resurse i tradiciju srednjeg Podunavlja i Kopačkog rita. Do sada  je u sklopu Eko centra realiziran čitav niz projekata koji su imali za cilj održivo korištenje prirodnih resursa kroz škole u prirodi, ekološki i seoski turizam te uključivanje lokalnog stanovništva. 

Eko centar Zlatna Greda nalazi se u pustari Zlatna Greda. Objekt izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća nalazi se na imanju površine 10 500 m2. Iako objekt nije u potpunosti obnovljen, s dijelom obnovljene infrastrukture pruža mogućnosti za raznolike sadržaje. U sklopu imanja nalazi se i park, igralište, sjenica za 50 osoba, vinski podrum, prijemni centar te poligoni za radionice.
Opširnije

Zeleni telefon

Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema / nepravilnosti, pokretanje inicijativa, organiziranje uličnih akcija, medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode.

Cilj ovog projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša. Zeleni telefon pokriva područje Osječko – baranjske županije, Vukovarsko – srijemske županije, Požeško – slavonske županije te Brodsko – posavske županije.
S provođenjem ovog projekta započeli smo simbolično na Dan planete Zemlje - 22.4. 2002. Članicom Mreže Zelenih telefona postali smo 2003.
Opširnije

Energetska edukacijska agencija

Program koji se provodi kroz partnerstvo Zeleni Osijek, grad Osijek, i tvrtka Solar System, a Zeleni Osijek ima ključnu ulogu u segmentu edukacije krajnjih korisnika i promocije projekta.

Program je započeo izgradnjom solarne pasivne kuće u Osijeku za prezentaciju i edukaciju u području energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Objekt je opremljen učionicom, radionicom, te prezentacijskom opremom. Načinom gradnje i konceptom spada u rijetke pasivne kuće koje su predviđene i za prezentaciju, a jedina je takva u jugoistočnoj Europi. Grad Osijek i Solar System u objekt površine 500 m2 uložili su oko 5 milijuna kuna.
Opširnije

Natura 2000

1. Ekološka mreža NATURA 2000
2. NATURA 2000 u Hrvatskoj
3. NATURA 2000 u OBŽ
4. O EU Phare projektu
5. Galerija fotografija
6. Korisni linkovi

Opširnije

Web dizajn & Web hosting: Shimoda