Postani umjetnik Dunava 2020!

Otkrij Dunav!

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central i Eastern Europe-a (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječaj potiče djecu da bolje upoznaju lokalne rijeke i izraze što okoliš predstavlja za njih. Djeca iz svih škola, nevladinih organizacija, vrtića ili udruga za djecu na području dunavskog sliva pozivaju se na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece iz područja dunavskog sliva. Natjecanje ne povezuje samo djecu Dunavske regije već ih i ući o intrizičnoj vrijednosti rijeke i daje im mogućnost komentiranja budućnosti njihovog okoliša.

Detalji natječaja

Sudionici trebaju biti iz zemlja u slivu Dunava (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina).

Sudionici će biti podijeljeni u dvije skupine prema njihovim godinama:

• Juniori: od 6-11 godina
  • Tinejdžeri: od 12-18 godina

Sudionici se mogu prijaviti samostalno, kao razred, ili kao grupa od maksimalno 4 osobe.

Natječaj će imati dvije razine: nacionalnu i međunarodnu. Nakon što bude izabran na nacionalnoj razini, nacionalni pobjednik će sudjelovati u natječaju na međunarodnoj razini. Sudionike se potiče da provjeravaju rok dostave s nacionalnim organizatorom.

3 kategorije: umjetničko djelo, video, karta (NOVO)

Djeca bi trebala ići na obalu rijeke, idealno Dunav ili podunavski pritok i napraviti umjetničko djelo koristeći materijale pronađene uz rijeku.

Nadalje, budući da je ove godine moto „Otkri Dunav“, uvodimo novu kategoriju – kartu, u kojoj djeca istražuju obalu rijeke i stvaraju mapu nekih različitih zanimljivih točaka. Na karti se mogu označiti razne točke interesa (npr. dvorac), značajna mjesta koja ističu biološku raznolikost, mjesta za rekreaciju (plaže, parkovi, biciklističke staze itd.), Kao i mjesta kojima treba pridati više pažnje (npr. mjesta u lošem stanju, mjesta koja zahtijevaju čišćenje, poplavljena područja itd.). Karta također može otkriti neke zanimljive ili manje poznate činjenice o rijeci. Nakon izrade umjetničkog djela, djeca ili učitelj bi trebali u boji fotografirati umjetničko djelo i poslati ga nacionalnom organizatoru. Neophodno je da pri slanju pripazite na visoku rezoluciju, da fotografija nije izrezana, spremna za ispis i da se jednostavno može pregledavati.

Smjernice

Umjetničko djelo treba biti napravljeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke. Od prikupljenih materijala možete napraviti recimo skulpturu, kolaž ili modni dodatak. Crteži i slike neće biti prihvaćeni. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 150 DPI i  3 mgb.

Video ne bi trebao biti duži od 1 minute, snimljen kamerom ili mobitelom. Animacije se neće prihvaćati. Sudionici mogu napravi film, otpjevati pjesmu ili izvesti performans.

NOVO Karta treba biti napravljena na papiru A3 formata. Karta treba sadržavati smjernice kompasa, mjernu skalu (odnosno izmjerenu udaljenost od pojedinih točaka), legendu i simbole koji označavaju određeni objekt. Studente treba motivirati da što više razviju svoju maštu i na mapi prikažu bilo koje zanimljivosti i točke na mapi. Fotografije u visokoj rezoluciji trebaju biti poslane nacionalnim organizatorima. Minimalna veličina datoteke je 150 DPI i 3 mgb.

Sve fotografije i videozapisi trebaju biti poslani nacionalnom organizatoru!

Odabir pobjednika

Nacionalna razina

Na nacionalnoj razini umjetnička djela i videozapisi ocjenjivat će nacionalni organizatori. Nacionalne nagrade razlikuju se od zemlje do zemlje, a sudionicima se preporučuje da se obrate organizatoru svoje zemlje za detalje. Top 10 nacionalnih umjetničkih djela biti će postavljeno na glavnoj Instagram stanici natjecanja.

Međunarodna razina

Na međunarodnoj razini umjetnička djela i videozapisi nacionalnih pobjednika ocjenjivat će međunarodni žiri koji se sastoji od nacionalnih predstavnika svih zemalja ICPDR-a (jedan po zemlji). Tekst ili druge naznake o nacionalnom podrijetlu umjetničkog djela bit će izbrisani kako bi se omogućila neutralna procjena. Odluka sudaca je konačna. Tvorac(i) najboljeg međunarodnog umjetničkog djela bit će okrunjen titulom „Umjetnikom Dunava”.

Zaposlenici i službenici GWP CEE-a i ICPDR- a, kao i članovi njihove obitelji (definirani kao roditelji, supružnik, djeca, braća i sestre i djedovi i bake) ne mogu sudjelovati u natječaju. Sudjelovanje u natječaju predstavlja pristanak pobjednika da se njihova imena i slike objavljuju u publikacijama GWP CEE-a i ICPDR-a. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija / videozapisa snimljenih bez izričitog pisanog dopuštenja uključenih u fotografije / videozapise.

Priča iza umjetničkog djela (potrebno samo na međunarodnoj razini):

Svi radovi na međunarodnoj razini moraju sadržavati napisanu priču na engleskom jeziku (izjava umjetnika) do 250 riječi. Priča može opisati: 1) kreativni proces i 2) ono što je sudionik naučio istraživanjem riječnog sliva.

Nekoliko vodećih pitanja za razmišljanje: Koja je vaša poruka publici? Što je nadahnulo vaš rad?

Što ste naučili dok ste stvarali svoje umjetničko djelo?

Sudjelovanje u natjecanju automatski daje suglasnost pobjednika da se njihovo ime i slika mogu objaviti u publikacijama GWP CEE i ICPDR. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija / videozapisa snimljenih bez izričitog pismenog odobrenja onih koji su uključeni u fotografije / videozapise.

Društvene mreže

Osim glavnog natječaja, „10 najboljih radova“ iz svih zemalja sudjelovat će na internetskom natječaju. Bit će posebna nagrada za objavu koja prikupi najviše Like-ova na Facebook stranici Danube Art Master. Samo se umjetnička djela koja su nacionalni organizatori službeno poslali mogu natjecati za nagradu „Most liked art“.

ROK ZA SLANJE RADOVA: 12.10.2020.

Za više informacija o natječaju  www.danubeday.org

NACIONALNI ORGANIZATOR:
UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA ZELENI OSIJEK