POSTANI UMJETNIK DUNAVA 2019!

Volimo Dunav!

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central i Eastern Europe-a (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječaj potiče djecu da bolje upoznaju lokalne rijeke i izraze što okoliš predstavlja za njih. Djeca iz svih škola, nevladinih organizacija, vrtića ili udruga za djecu na području dunavskog sliva pozivaju se na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece iz područja dunavskog sliva. Natjecanje ne povezuje samo djecu Dunavske regije već ih i ući o intrizičnoj vrijednosti rijeke i daje im mogućnost komentiranja budućnosti njihovog okoliša.

Detalji natječaja

Sudionici trebaju biti između 6 i 18 godina, iz zemlje u slivu Dunava (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina). Natječaj će imati dvije razine: nacionalnu i međunarodnu. Nakon što bude izabran na nacionalnoj razini, nacionalni pobjednik će sudjelovati u natječaju na međunarodnoj razini. Sudionike se potiče da provjeravaju rok dostave s nacionalnim organizatorom.

Međunarodna razina: umjetničko djelo i video.

Nacionalna razina: umjetničko djelo, video, poema, pjesma ili performans

Kategorije: umjetničko djelo, video, poema, pjesma ili performans.

Djeca bi trebala ići na obalu rijeke, idealno Dunav ili podunavski pritok i napraviti umjetničko djelo koristeći materijale pronađene uz rijeku. Nakon izrade umjetničkog djela, djeca ili učitelj bi trebali u boji fotografirati umjetničko djelo i poslati ga nacionalnom organizatoru.

Smjernice

Umjetničko djelo treba biti napravljeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke. Crteži i slike neće biti prihvaćeni. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 150 DPI.

Video ne bi trebao biti duži od 1 minute, snimljen kamerom ili mobitelom. Animacije se neće prihvaćati.

Pjesme ne bi trebale biti duže od 1 minute i 30 sekundi i snimljene videozapisom.

Poema ne bi trebala biti duža od 1 A4 stranice i napisana na engleskom.

Performans ne bi trebao biti duži od 5 minuta i snimljen videozapisom.

Sve fotografije i videozapisi trebaju biti poslani nacionalnom organizatoru.

Odabir pobjednika

Nacionalna razina

Na nacionalnoj razini umjetnička djela i videozapisi ocjenjivat će nacionalni organizatori. Nacionalne nagrade razlikuju se od zemlje do zemlje, a sudionicima se preporučuje da se obrate organizatoru svoje zemlje za detalje. Top 10 nacionalnih umjetničkih djela biti će postavljeno na glavnoj Instagram stanici natjecanja.

Međunarodna razina

Na međunarodnoj razini umjetnička djela i videozapisi nacionalnih pobjednika ocjenjivat će međunarodni žiri koji se sastoji od nacionalnih predstavnika svih zemalja ICPDR-a (jedan po zemlji). Tekst ili druge naznake o nacionalnom podrijetlu umjetničkog djela bit će izbrisani kako bi se omogućila neutralna procjena. Odluka sudaca je konačna. Tvorac(i) najboljeg međunarodnog umjetničkog djela bit će okrunjen titulom „Umjetnikom Dunava”.

Zaposlenici i službenici GWP CEE-a i ICPDR- a, kao i članovi njihove obitelji (definirani kao roditelji, supružnik, djeca, braća i sestre i djedovi i bake) ne mogu sudjelovati u natječaju. Sudjelovanje u natječaju predstavlja pristanak pobjednika da se njihova imena i slike objavljuju u publikacijama GWP CEE-a i ICPDR-a. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija / videozapisa snimljenih bez izričitog pisanog dopuštenja uključenih u fotografije / videozapise.

Društvene mreže

Uz dodatak Facebook stranici Postani umjetnik Dunava ove godine bit će otvoren i Instagram profil kako bi se privuklo još više djece Dunavske regije. Uz glavno natjecanje djecu će se isto tako poticati da objavljuju svoja djela na temu rijeke Dunav na Instagramu uz hashtag #DanubeArtMaster2019. Umjetničko djelo i video koji budu imali najviše „Like-ova“ također će bit nagrađeni. Samo umjetnička djela i videa koja budu prijavljena od strane nacionalnog organizatora mogu sudjelovati u natjecanju prikupljanja najviše „Like-ova“.

ROK ZA PRIJAVU: 10. LIPANJ 2019.

Za više informacija pogledati www.danubeday.org

NACIONALNI ORGANIZATOR:
UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA ZELENI OSIJEK