Postani umjetnik Dunava 2018!

Postani aktivan za zdraviji Dunav!

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central and Eastern Europe-a (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječaj potiče djecu da bolje upoznaju lokalne rijeke i izraze što okoliš predstavlja za njih. Djeca iz svih škola, nevladinih organizacija, vrtića ili udruga za djecu na području dunavskog sliva pozivaju se na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece iz područja dunavskog sliva.

Detalji natječaja

Sudionici trebaju biti između 6 i 18 godina, iz zemlje u slivu Dunava (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina). Natječaj će imati dvije razine: nacionalnu i međunarodnu. Nakon što bude izabran na nacionalnoj razini, nacionalni pobjednik će sudjelovati u natječaju na međunarodnoj razini. Sudionike se potiče da provjeravaju rok dostave s nacionalnim organizatorom.

Postoje dvije kategorije: umjetničko djelo i kratki videozapis koji trebaju odražavati ovogodišnju temu “Postani aktivan za zdraviji Dunav!”.

Umjetničko djelo

Djeca bi trebala ići na obalu rijeke, idealno Dunav ili podunavski pritok i napraviti umjetničko djelo koristeći materijale pronađene uz rijeku. Nakon izrade umjetničkog djela, djeca ili učitelj bi trebali u boji fotografirati umjetničko djelo i poslati ga nacionalnom organizatoru. Minimalna veličina digitalnih fotografija je 150 DPI. Crteži i slike neće biti prihvaćeni.

Video

Od natjecatelja se traži izrada videozapisa u trajanju od jedne minute koji bi trebao nositi snažnu poruku u okviru teme natječaja. Videozapisi ne bi trebali biti dulji od 1 minute, trebaju biti snimljeni telefonom ili kamerom, a ne smiju biti animacije. Video se šalje nacionalnom organizatoru.

Odabir pobjednika

Na nacionalnoj razini umjetnička djela i videozapisi ocjenjivat će nacionalni organizatori. Nacionalne nagrade razlikuju se od zemlje do zemlje, a sudionicima se preporučuje da se obrate organizatoru svoje zemlje za detalje. Na međunarodnoj razini umjetnička djela i videozapisi nacionalnih pobjednika ocjenjivat će međunarodni žiri koji se sastoji od nacionalnih predstavnika svih zemalja ICPDR-a (jedan po zemlji). Tekst ili druge naznake o nacionalnom podrijetlu umjetničkog djela bit će izbrisani kako bi se omogućila neutralna procjena. Odluka sudaca je konačna. Tvorac(i) najboljeg međunarodnog umjetničkog djela bit će okrunjen titulom „Umjetnikom Dunava 2018” i bit će nagrađen s motivirajućom nagradom kao što je  profesionalni fotoaparat i drugim nagradama povezanim s vodom. Međunarodni dobitnik (dobitnici) bit će obaviješten putem e-maila.

Dodijelit će se posebna nagrada za umjetničko djelo i videozapis s Najviše Lajkova na službenoj Facebook stranici Postani umjetnik Dunava. Samo umjetnička djela i videozapisi službeno predani od strane nacionalnih organizatora mogu se natjecati za nagradu Najviše Lajkova. Nagrade se ne mogu zamijeniti, niti se njihova vrijednost isplaćuje u gotovini.

Zaposlenici i službenici GWP CEE-a i ICPDR- a, kao i članovi njihove obitelji (definirani kao roditelji, supružnik, djeca, braća i sestre i djedovi i bake) ne mogu sudjelovati u natječaju. Sudjelovanje u natječaju predstavlja pristanak pobjednika da se njihova imena i slike objavljuju u publikacijama GWP CEE-a i ICPDR-a. GWP CEE i ICPDR zadržavaju pravo korištenja fotografija / videozapisa snimljenih bez izričitog pisanog dopuštenja uključenih u fotografije / videozapise.

ROK ZA PRIJAVU: 10.lipanj 2018.

NACIONALNI ORGANIZATOR:
UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA ZELENI OSIJEK