Novi život ili konačan kraj za Baranjske pustare?

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek je zajedno s Građevinskim fakultetom i Odjelom za kulturologiju organizirala panel raspravu pod nazivom „Novi život ili konačan kraj za baranjske pustare?“ u sklopu projekta „Povećanje transparentnosti u upravljanju prostornim i vodnim resursima – INTRA WASP“ financiranog iz EU i Ureda za udruge Vlade RH.

Nakon uvodnih izlaganja o povijesti i nekadašnjem značaju pustara te primjeru revitalizacije i prenamjene upravne zgrade pustare Zlatna Greda koje je održao Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek, Dina Stober s Građevinskog fakulteta predstavila je istraživanja stavova stanovnika i posjetitelja pustara o njihovom viđenju problematike izumiranja ovih naselja i prijedlozima za očuvanje i revitalizaciju. Zlata Dolaček-Alduk predstavila je online alate za izračun troškovničke analize kod rekonstrukcije i stavljanja u fuknciju napuštenih objekata, od troškova adaptacije, gradnje do troškova održavanja te procijenjenog broja korisnika. Nakon prezentacijskog i radioničkog dijela sudionici su iznijeli svoja razmišljanja o potencijalnim budućim namjenama zgrada u pustarama, od edukativnih centara, ruralnih poduzetničkih inkubatora do prostora za prezentaciju starih zanata i običaja. Svi su se složili, međutim da su najveći izazovi u realizaciji obnove i ponovnog stavljanja u funkciju baranjskih pustara nedostatak političke volje da se pustarama koje su većinom u državnom vlasništvu počne gospodariti na održiv i dohodovan način, što je moguće ostvariti kroz dugogodišnje koncesije, nove modele multisektorskog upravljanja, transparetne natječaje davanja zakupa i najma objekata u pustarama, te pomoći pri realizaciji projekata obnove i oživljavanja ovakvih prostora za koje postoje bespovratna sredstva iz EU fondova.

img_3892   img_3885   img_3899

Više o projektu INTRAWASP možete pročitati ovdje

22-12-2016

Copyrights ©2015. Zeleni Osijek. Sva prava pridržana.